Elektromobily nestačia. Porsche chce aj vlastnú nabíjaciu sieť

Radovan Hlôška

Na rozdiel od niektorých značiek sa Porsche do plnej elektrifikácie svojho portfólia nejak extra nehrnulo. Držalo sa skôr filozofie ponuky zastúpenej z rôznych pohonov, aby si každý mohol vybrať to svoje.

V ponuke má napríklad luxusné elektromobily Taycan, plug-in hybridy Panamera 4 E-Hybrid a Cayenne E-Hybrid, no súčasne ponúka široký zástup tradičných reprezentantov čistokrvných spaľovákov.

Postoj značky bol dlhší čas pomerne jasný a nemenný. Vozidiel so spaľovacími motormi sa chcela držať čo najdlhšie, prinajmenšom do roku 2030. K pomerne veľkej zmene však došlo v marci 2022, kedy zverejnila svoje nové plány v oblasti elektrifikácie.

Aktuálne počíta s tým, že v roku 2025 bude spaľováky a elektrické modely (plug-in hybridy a batériové elektromobily) predávať v rovnakom pomere jedna k jednej. Do roku 2030 následne plánuje posilniť elektrické predaje tak, aby elektromobily a plug-in hybridy tvorili 80%.

Vlastná sieť nabíjacích staníc

V polovici dekády sa do predaja má dostať plne elektrický športiak Porsche 718 a v dohľadnej dobe počíta aj s novou elektrickou verziou modelu Macan. Toto sú základné informácie o nových plánoch, no ako pripomenul portál TheVerge, nemecká automobilka má aj ďalšie, poriadne ambiciózne plány. Vybudovať chce vlastnú sieť nabíjacích staníc.

Súvisiacie články

Zaujímavé je to hlavne z toho dôvodu, že Porsche patrí medzi automobilky, ktoré stoja v pozadí známej nabíjacej siete IONITY. Už dlhšiu dobu ale naznačuje, že vybudovanie vlastnej nabíjacie siete je presne tým správnym krokom ako ísť v ústrety svojim zákazníkom.

Najnovšie to vyzerá tak, že plány už čoskoro začnú naberať reálne kontúry. Nabíjacie stanice majú byť spočiatku vybudované na frekventovaných úsekoch v Rakúsku, Nemecku a Švajčiarsku. Ak všetko pôjde podľa plánov, tak k spusteniu pilotnej prevádzky dôjde ešte pred koncom roka 2022.

Len pre svojich a luxusne

Nabíjacie stanice značky Porsche budú určené výhradne pre zákazníkov tejto automobilky. V podobnom duchu svoju sieť staníc Supercharger budovala aj Tesla, no treba povedať, že v ostatných rokoch dochádza k jej sprístupňovaniu pre elektromobily všetkých značiek.

V prípade Porsche nemá ísť o prosté lokality, kde sú osadené nabíjacie stojany, a tým to končí. Víziou je aj vybudovanie luxusných “salónikov”, kde majitelia elektromobilov budú oddychovať pri nápojoch a jedle, kým sa im nabije batéria. Začne to v Európe, a ak sa koncept osvedčí, v hre bude aj expanzia do Spojených štátov a Číny.

Náš tip
BMW iX1: Prvý pohľad na nepriameho nástupcu obľúbeného mestského modelu
Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojElektromobil.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.