Plug-in hybridy v Európe strácajú dych, rastie záujem o elektromobily

Tesla Model Y | Zdroj: Radovan Hlôška

Plug-in hybridom a elektromobilom sa počas marca 2022 v Európe darilo aj napriek tomu, že celý automobilový segment zápasí s problémami vo výrobe a pridruženým poklesom predajov. Ako vyplýva z dát, ktoré zverejnil portál InsideEVs, trhový podiel “áut do zásuvky” na starom kontinente dosiahol 22%.

V Európe sa počas tretieho mesiaca toho roku predalo približne 1,14 miliónov osobných áut, čo medziročne predstavuje prepad o 19%. Vozidlá z kategórie plug-in hybrid a elektromobil na tom prispeli takmer pätinou, spolu išlo o 250 601 predaných vozidiel, čo je o 10% viac než v roku minulom.

Ešte zaujímavejšie je to v prípade, ak sa jednotlivé kategórie pozrieme samostatne. Čisto batériových elektromobilov sa v Európe počas marca 2022 predalo približne 159 000 kusov. Medziročne ide o rast na úrovni 47%. Na plug-in hybridy pripadá zostávajúcich 91 000 predaných vozidiel, čo medziročne predstavuje pokles o 22%.

Súvisiacie články

Na základe týchto údajov to vyzerá tak, že záujem o elektromobily v Európe značne narastá, zatiaľ čo plug-in hybridy sa postupne dostávajú do úzadia. Za prvé tri mesiace roka 2022 sa podľa odhadov na základe vývoja trhového podielu v Európe predalo približne 565 297 elektrických vozidiel (EV + PHEV), z toho 340 000 pripadá na batériové elektromobily a 225 000 na plug-in hybridy.

Foto: InsideEVs

TOP 10 najpredávanejších elektromobilov a plug-in hybridov za marec 2022

Európskemu rebríčku TOP 10 najpredávanejších elektrických áut za marec 2022 kraľujú elektromobily od značky Tesla, nasleduje Fiat so svojim mestským elektromobilom Fiat 500e, známa Kia e-Niro a na piatej pozícii sa umiestnil Volkswagen ID.4.

Súhrnné predaje elektromobilov a plug-in hybridov za Q1/2022 (TOP 10)

Keď sa pozrieme na súhrnné predaje elektromobilov a plug-in hybridov v Európe za prvé tri mesiace roka 2022 zistíme, že na prvých priečkach sa nachádzajú dobre známe mená. Tesla sa tu jasne vyšvihla vďaka extrémne silnému marcu.

Náš tip
Predaje elektromobilov na Slovensku: Prvý kvartál 2022 potvrdil celkový trend
Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojElektromobil.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.