MojElektromobil

Tesla ceny svojich elektromobilov sporadicky upravuje. Typicky ide o pomerne malé úpravy niekde na úrovni 1 000 až 3 000 €, ktoré sú prakticky reakciou na bežný trhový vývoj, aktuálne ceny výrobných surovín a podobne. Zvyšovanie ceny ale bolo často napojené aj na uvádzanie nových modelových rokov či na vylepšovanie parametrov. 

Okrem tejto “prirodzenej fluktuácie” sme v prípade elektromobilu Tesla Model 3 boli za ostatné roky svedkami viacerých dramatických zmien ceny s trvalejším dopadom. Nešlo teda o bežný výkyv, ale o cielenú a dlhodobú úpravu cenovej politiky.

Dlhodobý trend v prípade ceny Tesla Model 3 jasne hovorí o znižovaní výrobnej a predajnej ceny, čo si môžeme demonštrovať na dostupných číslach.  

Cena Tesla Model 3 pre Slovensko v roku 2022 vyzerala nasledovne: 

Obrovským prekvapením sa ukázal byť január 2023, kedy Tesla náhle osekala ceny svojich elektromobilov naprieč viacerými trhmi. Nezabudla pritom ani na Európu. Takto vyzerali ceny pre jednotlivé verzie Tesla Model 3 k 13. januáru 2023:

Nešlo o jedinú zmenu cenníka. Tesla ceny v roku 2023 upravovala hneď niekoľkokrát. Od spomínaného januára 2023 došlo k ďalšiemu zníženiu cien a v máji 2023 to vyzeralo nasledovne:

Ako môžeme vidieť pri porovnaní s pôvodnými cenami, sa Tesla Model 3 predával o 9 500 až 11 500 € lacnejšie než tomu bolo v roku 2022. Viac o tomto kroku nám prezradil Jaroslav Kapšo zo spoločnosti DriveTesla.sk.

Tesla znížila ceny v USA aj v Európe, čo je pomerne nečakaný ťah, pretože posledné roky ceny len dvíhali. Je to prekvapením aj z toho dôvodu, že napriek optimistickým termínom dodania už o mesiac, či dva, je realita okolo 6 mesiacov. Je to stále lepšie ako pri iných značkách, ale určite neplatí, že by Tesla mala plné sklady, ako sa niekde píše.

Celkom zamiešala karty aj v jednotlivých krajinách EÚ a v porovnaní cien medzi nimi. Postupy a ceny, ktoré platili pred mesiacom, už neplatia a ceny sú celkom iné vo všetkých krajinách. Uvidíme, ako sa Tesla postaví k už existujúcim objednávkam, na vyjadrenie práve čakáme. Znížením cien si Tesla určite priláka množstvo klientov, ktorí doteraz len váhali.

Stále však platí, že je dobré poradiť sa s nami pred kúpou a objednávkou, vieme ušetriť množstvo stresu, času aj peňazí, keďže v rámci konfigurátora a krajín sú rôzne dane a poplatky a zdanlivo najlacnejšia konfigurácia sa môže predražiť.“

Jaroslav Kapšo zo spoločnosti DriveTesla.sk 

Aktuálna cena Tesla Model 3 pre Slovensko – január 2024

Ešte v septembri 2023 sme sa dočkali poriadneho prekvapenia v podobe faceliftu “Highland”, ktorý Tesla Model 3 posunul na novú úroveň.

Obrovskými zmenami prešiel hlavne interiér, zvýšil sa dojazd, pribudli displeje pre pasažierov na zadných sedadlách, vylepšené bolo audio, odhlučnenie a osadený bol napríklad aj nový volant. Podrobný pohľad na zmeny prináša článok Tesla Model 3 vs Model 3 Highland: Veľké porovnanie populárnych zmien.

Napriek tomu, že elektromobil ako taký prešiel výraznými zmenami, na cene nových modelov sa to prejavilo len zanedbateľne. Cena narástla o 1 000 €. Začiatkom roka 2024 sú v ponuke dve verzie Tesla Model 3 s nasledovnými cenami:

  • Tesla Model 3 (Rear-Wheel Drive) – 36 490 €
  • Tesla Model 3 Long Range (Dual Motor All-Wheel Drive) – 43 490 €

Samozrejme, že ide o cenu základnej výbavy daného modelu. Tú ďalej navyšuje farebné vyhotovenie, typ kolies či doplnková výbava ako je funkcia vylepšeného Autopilota alebo systém Full Self-Driving Capability. Zabúdať netreba ani na skutočnosť, že v konfigurátore pre Slovensko je uvedená cena bez DPH, manipulačného a dovozného poplatku.

Chcete si kúpiť alebo vyskúšať Teslu?

Na Slovensku máme viacero firiem, ktoré sa zameriavajú na elektromobily značky Tesla a celý proces objednania, kontroly, nákupu a všetkého ďalšieho vedia vybaviť za vás, dokonca v konečnom dôsledku získate aj lepšiu nákupnú cenu. Dve kľúčové pre prípadných záujemcov sú DriveTesla.sk.sk (pomoc s nákupom, dovozom a všetkým okolo) a NaTesle.sk (testovacie jazdy), ak si chcete dopredu vyskúšať, či je Tesla skutočne tým pravým.

Ďalšie časti článku

Tesla Model 3 v ponuke bazárov

Okrem priameho predaja s využitím oficiálneho konfigurátora Tesly je tento elektromobil možné nájsť aj na slovenských bazároch. Klasickým príkladom je známy bazárový portál Bazos, kde bežne nájdete Tesla Model 3 na predaj, ale aj príslušenstvo či rôzne služby spojené so svetom elektrických vozidiel. Aj týmto spôsobom sa dá Tesla Model 3 kúpiť na Slovensku.

Aký má Tesla Model 3 výkon?

Základný model Tesla Model 3 Standard Range Plus sa pýši výkonom 239 kW, čo sa pretavuje do maximálnej rýchlosti 225 km/h a zrýchlenia z 0 na 100 km/h za 5,6 sekundy. V prípade verzie Tesla Model 3 Long Range sa pozeráme na hodnoty 324 kW, 233km/h a na stovku sa rozbehne už za 4,4 sekundy. Najvyššia konfigurácia s prívlastkom Performace má výkon 420 kW, maximálku 261 km/h, a z nuly na stovku to dá za 3,3 sekundy.

Tesla Model 3 a predaj na Alze

Možno si pamätáte, že Tesla Model 3 mala svojho času aj Alza. Po tom, čo sa Tesla začala aktívnejšie zaujímať o Česko, pre ktoré spustila aj konfigurátor, Alza predaj pozastavila. Aktuálne Tesla Model 3 Alza neponúka a podľa dostupných informácií k tomu neplánuje pristúpiť.

Ako sa mení pri Tesla Model 3 cena?

Cena sa mení v závislosti od aktuálnej trhovej a výrobnej situácie, ako aj od cenovej politiky Tesly. Výrazný efekt zvyknú mať aj rôzne vylepšenia zavedené počas roka. Začiatkom roka 2024 sú v ponuke dve verzie Tesla Model 3 s nasledovnými cenami:

  • Tesla Model 3 (Rear-Wheel Drive) – 36 490 €
  • Tesla Model 3 Long Range (Dual Motor All-Wheel Drive) – 43 490 €

Samozrejme, že ide o cenu základnej výbavy daného modelu. Tú ďalej navyšuje farebné vyhotovenie, typ kolies či doplnková výbava ako je funkcia vylepšeného Autopilota alebo systém Full Self-Driving Capability. Zabúdať netreba ani na skutočnosť, že v konfigurátore pre Slovensko je uvedená cena bez DPH, manipulačného a dovozného poplatku.

Tomu, ako presne prebieha pri Tesla Model 3 predaj sme sa venovali v samostatnom článku – Boli sme pri odovzdávaní prvých Tesiel objednaných cez slovenský konfigurátor.

Koľko váži Tesla Model 3?

Pri hmotnosti Tesla Model 3 je veľkým faktorom motorizácia a veľkosť batérie.

Tesla Model 3 Standard Range (RWD) – pohotovostná hmotnosť 1684 kg, maximálna prípustná hmotnosť naloženého vozidla 2060 kg
Tesla Model 3 Long Range (RWD) – pohotovostná hmotnosť 1801 kg, maximálna prípustná hmotnosť naloženého vozidla 2180 kg
Tesla Model 3 Long Range (AWD) – pohotovostná hmotnosť 1931 kg, maximálna prípustná hmotnosť naloženého vozidla 2305 kg

Rozmery Tesla Model 3

  • Tesla Model 3 má celkovú dĺžku 4 694 mm.
  • Šírka vrátane spätných zrkadiel predstavuje 2 088 mm, bez spätných zrkadiel je to 1 849 mm.
  • Na výšku má Tesla Model 3 presne 1 443 mm.
  • Rázvor náprav má podľa aktuálnych technických špecifikácií 2 875 mm.

Elektrický dojazd Tesla Model 3

Dojazd sa pri Tesla Model 3 zvykne občas meniť, s tým ako prichádzajú mierne upravené verzie tohto elektromobilu – modelový rok. Konfigurátor pre rok 2024 uvádza nasledovný dojazd, podľa metodiky WLTP :

  • Tesla Model 3 (Rear-Wheel Drive) – 513 km  (v roku 2022 to bolo 491 km)
  • Tesla Model 3 Long Range (Dual Motor All-Wheel Drive) – 629 km (v roku 2022 to bolo 602 km)

Jedným z kľúčových faktorov, ktorý sa pretavil do zvýšenia dojazdu spomínaných verzií Tesla Model 3 bol nedávny facelift známy pod označením “Highland”. Priniesol so sebou množstvo zmien, na ktoré sme sa pozreli vo veľkom porovnaní Tesla Model 3 vs Model 3 HighlandNa vynovený Tesla Model 3 Highland Long Range sme sa podrobne pozreli aj v teste.

Reálna hodnota dojazdu sa samozrejme môže líšiť. Závisí od viacerých faktorov ako je spôsob jazdy, využívaní klimatizácie a doplnkových funkcií, a podobne.


Už Vám nič neujde!

Prihláste sa na odber noviniek súvisiacich s týmto vozidlom

2. januára 2024

Pravidlá diskusie

Portál MojElektromobil.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+