Nový Renault 5 E-Tech electric: retro imidžovka od 25 000 eur!

Renault 5 E-Tech | Zdroj: Renault

Renault predstavil v januári 2021 prototyp štýlového mestského elektromobilu s označením Renault 5 EV. Výrobca prekvapil ambíciou pretaviť tento koncept do produkcie a v súčasnosti prezradil niekoľko detailov z dizajnu exteriéru sériového modelu, už pod novým názvom Renault 5 E-Tech electric.

Pôvodný Renault 5 a jeho duchovný nasledovník Renault 5 EV | Zdroj: Renault

Svojim retro dizajnom nadväzuje na pôvodný Renault 5, ktorý bol skutočnou legendou. Vyrábal sa od roku 1972 a svojho času bol jedným z najrozšírenejších západných áut v socialistickom Československu. Celosvetovo sa predalo vyše 5,5 milióna kusov prvej a druhej generácie modelu. Dokonca v roku 1974 sa objavila aj čisto elektrická verzia s dojazdom až 110 kilometrov.

Na scénu prichádza nový retro elektromobil

Svetová premiéra sa uskutočnila 26. februára 2024 na Medzinárodnom autosalóne v Ženeve. Nový Renault 5 E-Tech electric je prvým vozidlom postaveným na novej platforme AmpR Small (predtým CMF-B EV).

Renault 5 E-Tech Electric | Zdroj: Renault

Prekvapivá je v tomto segmente aplikácia viacprvkovej zadnej nápravy, ktorá sa zvyčajne vyskytuje na vozidlách vyšších tried. Tá prispieva k lepšej stabilite a jazdným vlastnostiam.

Zaujímavosťou je aj štandardné vybavenie 18″ kolesami pre všetky verzie modelu. Dizajn nových diskov má byť inšpirovanými kolesami pôvodného Renaultu 5 z minulého tisícročia. Pneumatiky budú mať skôr užší rozmer 195 / 55 R18.

Nasávanie vzduchu na kapote pôvodného Renault 5 bolo nahradené kontrolkou nabíjania evokujúcou číslo "5", keď vozidlo je plne nabité. | Zdroj: Renault
Detail zadných svetiel Renault 5 E-Tech electric | Zdroj: Renault

Renault 5 E-Tech electric rozmery a hmotnosť

Dĺžka nového Renault 5 je 3,92 metra. Pre porovnanie ide o hodnotu tesne pod modelmi Clio (-13 cm) alebo Zoe (-16 cm). Nejde tak o úplného krpca, ale o plnohodnotné malé vozidlo. Vďaka novej platforme má vozidlo rovnú podlahu a dlhý rázvor až 2,54 m. Objem batožinového priestoru je 326 litrov.

Renault 5 E-Tech Electric | Zdroj: Renault

Hmotnosť vozidla je ešte nižšia než u modelu Zoe, nedosahuje ani 1 500 kg. Vozidlo dokonca ponúka možnosť ťahania prívesu s hmotnosťou až 500 kg.

Renault 5 E-Tech electric batéria a dojazd

S jeho rozmermi a zjavom bude síce zrejme najviac obľúbený v meste, ale uvádzacia verzia s akumulátorom s kapacitou 52 kWh sľubuje dojazd až 400 km podľa WLTP. Táto batéria sa bude ponúkať v kombinácii so 110 kW motorom, ktorý už poznáme z modelov Megane E-Tech a Scenic E-Tech. Rýchlosť DC nabíjania sa pohybuje až na úrovni 100 kW.

Renault 5 E-Tech Electric | Zdroj: Renault

Batéria s nižšou kapacitou 40 kWh bude k dispozícii neskôr s výkonovými verziami 70 a 90 kW. Pri nej môžeme počítať s DC nabíjaním o rýchlosti až 80 kW.

Súvisiacie články

V prípade oboch akumulátorov výrobca sľubuje dobu nabíjania zo stavu 15 na 80 % kapacity do 30 minút. Vďaka zjednodušenej architektúre batérie došlo k úspore hmotnosti. Hmotnosť akumulátorov sa tak bude pohybovať v rozmedzí 200 až 250 kg.

Renault 5 prístrojová doska | Zdroj: Renault
Renault 5 interiér | Zdroj: Renault

Nový Renault 5 bude vybavený obojsmernou palubnou nabíjačkou s technológiou V2G (vehicle-to-grid). V2G umožňuje vozidlu napájať akékoľvek externé zariadenie energiou zo svojho akumulátora. Napájanie pri 220 V bude možné až do výkonu 3,7 kW.

Aj ako hot-hatch pod značkou Alpine

Bola by škoda nevyužiť tento retro potenciál aj pre fanúšikov rýchlosti. Produkčná verzia vozidla Alpine A290_ꞵ bude konštrukčne vychádzať práve z elektrickej novinky Renault 5. Hlavným rozdielom po stránke dizajnu sú prídavné svetlomety, ktoré majú LED usporiadané do vzoru písmena X inšpirované svetom rallye.

Alpine A290 | Zdroj: Autoexpress

Možno očakávať aj vyšší výkon v porovnaní s Renaultom 5, pohonu všetkých kolies sa však údajne nedočkáme. Aj Alpine bude disponovať pohonom zadných kolies. Pravdepodobne však bude prepracovaný aj podvozok pre lepšiu stabilitu.

Renault 5 E-Tech electric cena

Základná cena Renaultu 5 E-Tech electric sa bude pohybovať približne na úrovni 25 000 eur, čo je porovnateľná suma s hybridmi v segmente B (malé autá). Nový elektromobil sa má začať predávať v lete roku 2024. Prvé dodávky vozidiel pre zákazníkov sú naplánované na jeseň 2024.

Renault 5 E-Tech Electric | Zdroj: Renault

Renault dokonca avizoval, že nielen samotné vozidlo bude vyrábané vo Francúzsku, ale od marca 2025 budú vo Francúzsku vyrábané aj akumulátory pre tento model.

Mohlo by vás zaujímať:

Konkurencia

Za najväčšieho konkurenta nového Renault 5 E-Tech electric možno považovať taliansku imidžovku Fiat 500e, ktorá však štartuje na cene 28 990 eur. V segmente malých áut mu konkurujú francúzske dvojičky koncernu PSA, Peugeot e-208 (cena od 33 500 eur) a Citroën ë-C3 (avizovaná základná cena 23 200 eur). Na Slovensku obľúbený Volkswagen sľubuje v blízkej dobe uviesť na trh nový model segmentu B s označením Volkswagen ID.2 s cenou pod 25 000 eur.

Náš tip
Elektromobil pod 20 000 eur na Slovensku? Poznáme presné parametre Dongfeng Nammi 01
Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojElektromobil.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.