Kia už tento mesiac predstaví cenovo dostupné elektrické SUV Kia EV3 – bude sa vyrábať na Slovensku?

Zdroj: Kia

Kia zverejnila niekoľko záberov svojho pripravovaného SUV Kia EV3 – plne elektrický model, ktorý má byť menší, dostupnejší a viac ekologický než jeho súčasní súrodenci v modelovom rade “EV”. Pri tejto príležitosti sa Kia podelila aj o dátum a čas globálnej premiéry nového EV3, ktorá sa uskutoční koncom tohto mesiaca. O správe informoval portál electrive.

V blízkej budúcnosti rozšíri portfólio elektromobilov Kia nielen modernizovaný elektromobil Kia EV6, ktorý sa svojim dizajnom viac priblíži zvyšku modelovej palety, ale aj ďalšie tri cenovo dostupnejšie modely: malý elektromobil Kia EV2, ktorý sa má vyrábať na Slovensku, ale aj EV3 a EV4. Prvý z nich, Kia EV3, sa predstaví už 23. mája 2024.

Pripravované koncepty elektromobilov Kia | Zdroj: Kia

Rovnako ako Kia EV5, ktorá sa v Európe ešte len začne predávať, bude aj Kia EV3 stáť na novej verzii platformy Electric Global Modular Platform (E-GMP) s pohonom predných kolies. Základná konfigurácia bude pravdepodobne využívať elektromotor s výkonom 160 kW (218 koní) a krútiacim momentom 310 Nm.

Kia EV3 dojazd

Ďalším rozdielom oproti Kia EV6 a Kia EV9 bude, že Kia EV3 bude mať jednoduchšie batérie pracujúce pri napätí približne 400 V, čo by znamenalo aj pomalšie nabíjanie. Keďže sa však očakáva, že kapacita týchto batérií na bude oveľa nižšia, pravdepodobne to nebude veľký problém. Nabíjanie z 10 na 80 % SoC by malo trvať 30 minút. Na plné nabitie ponúkne Kia EV3 dojazd podľa WLTP na úrovni 475 až 500 kilometrov.

Kia EV3 | Zdroj: Kia

Kia bude EV3 pravdepodobne vyrábať minimálne v dvoch výrobných závodoch. Prvým závodom, ktorý spustí výrobu nového EV, bude AutoLand Gwangmyeong Plant 2. O niekoľko mesiacov neskôr sa údajne pridá aj slovenský závod v Žiline, ktorý bude zásobovať predovšetkým európsky trh.

Súvisiacie články

Mohlo by vás zaujímať:

Kia EV3 | Zdroj: Kia

Cenovo dostupné elektromobily sa snaží priniesť aj konkurencia. Nedávno sme si predstavili modernizovanú Daciu Spring, ktorá pre rok 2024 priniesla množstvo zlepšení. Napriek tomu dokázala ponúknuť ešte nižšiu cenu, a zostáva tak najlacnejším elektromobilom na slovenskom trhu. Jej vstupná cenovka štartuje na neuveriteľných 16 900 eur, za ktoré však dostanete základný model s výkonom 45 koní.

V polovici roka 2024 sa do segmentu malých elektromobilov pridá aj Citroën ë-C3 (avizovaná cena od 23 200 €), ktorý sa už vyrába na Slovensku.

Náš tip
Test Volvo EX30: Švédska imidžovka nielen do mesta
Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojElektromobil.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.