Volkswagen Slovakia výrobu nespustí ani v 16. kalendárnom týždni 2020

Aktualizované 3.4.2020 – Výroba sa nespustí ani v 16. kalendárnom týždni

Volkswagen informuje, že prerušenie výroby sa opäť predlžuje. Produkčná sieť koncernu aktuálne počíta s tým, že výroba bude pozastavená aj v 16. kalendárnom týždni (do 19. apríla 2020). Týka sa to všetkých 3 závodoch Volkswagen Slovakia.

Spoločnosť reaguje predovšetkým na klesajúci dopyt na trhoch s vozidlami a obmedzenia v dodávateľskom reťazci. Presný termín opätovného nábehu výroby bude včas oznámený. Súčasne podnik intenzívne pracuje na opätovnom nábehu produkcie s rozsiahlym balíkom opatrení na ochranu zdravia zamestnancov.

Prerušenie výroby malo pôvodne trvať do 5. apríla, neskôr bolo opätovne predĺžené s tým, že pracovať sa malo začať po veľkonočných sviatkoch – 9. apríla. To sa však medzičasom zmenilo.


Aktualizácia 23.3. – Odstávka sa predlžuje do 5. apríla

Volkswagen Slovakia dnes informuje, že plánovaná odstávka potrvá o niečo dlhšie, než bolo pôvodne avizované. Výroba vo všetkých troch závodoch, Bratislava, Martin a Stupava, bude odstavená až do 5. apríla 2020.

V pozadí rozhodnutia o predĺžení termínu má stať viacero dôvodov. Volkswagen konkrétne uvádza pretrvávajúci znížený dopyt na trhoch, koordináciu opätovného nábehu dodávateľských vzťahov spolu s ostatnými koncernovými závodmi a jasný zámer naďalej prispievať k spomaleniu šírenia epidémie koronavírusu a ochorenia Covid-19.

Automobilka pripomína, že automobilový priemysel čelí náročnému obdobiu, ktoré navyše výrazne zasiahla pandémia koronavírusu. Tvrdí, že pre zachovanie je viac než kedykoľvek predtým dôležitá flexibilita pracovnej sily.

“Okrem aktuálne platného konta pracovného času je ďalším vhodným nástrojom tzv. kurzarbeit – skrátený pracovný týždeň s podielom nákladov na mzdy zo štátneho fondu zamestnanosti, v súvislosti s ktorým dlhodobo apelujeme na vládu. Tento nástroj funguje dlhé roky vo viacerých štátoch EÚ a zachránil státisíce pracovných miest. V krízových časoch dokáže veľmi pomôcť všetkým podnikom bez ohľadu na ich veľkosť a počet zamestnancov.”

Veľké nádeje vkladá do novej vlády, od ktorej očakáva rozpoznanie vážnosti súčasnej situácie. Spoločnosť Volkswagen Slovakia dúfa, že vo veľmi krátkej dobe dôjde k prijatiu efektívnych opatrení pre zmiernenie ekonomických dopadov aktuálnej krízy. A to najmä pre podnikateľské subjekty, ktoré vážne postihli dôsledky pandémie koronavírusu.


Aktualizácia 18.3. – Výroba odstavená, zamestnanci dostanú 60% mzdy

Spoločnosť Volkswagen Slovakia 17. marca ráno o 6. hodine prerušila výrobu. Dočasná odstávka bude trvať predbežne dva týždne. Najväčšia slovenská automobilka tým reaguje na aktuálnu krízovú situáciu v súvislosti s koronavírusom a dočasnou odstávkou výroby prispieva k spomaleniu šírenia nákazy.

Spoločnosť sa rozhodla prerušiť výrobu aj s ohľadom na črtajúci sa prepad dopytu na trhu s vozidlami, pričom zároveň narastá riziko pri zásobovaní dielmi i na strane dodávateľskej siete.

S odborovou organizáciou MOV bolo dohodnuté, že tisíce zamestnancov výrobnej i nevýrobnej oblasti zostanú doma s náhradou mzdy vo výške 60 % priemerného zárobku.

„Dôležité je uvedomiť si, že nejde o dodatočnú dovolenku. Preto očakávame, že sa budú všetci správať zodpovedne a dodržiavať obmedzenia sociálneho kontaktu a všetky preventívne opatrenia a nariadenia vlády,“ uviedol Dr. Oliver Grünberg.

Súvisiacie články
Náš tip
Trnavská automobilka PSA od štvrtka preruší výrobu, dovtedy maximalizuje prevenciu

Pôvodný článok:

Najväčšia automobilka na Slovensku, Volkswagen Slovakia, v nedeľu večer informovala o prípravách na prerušenie výroby v súvislosti s aktuálnym šírením nového koronavírusu spôsobujúceho ochorenie COVID-19.

Vedenie spoločnosti uvádza, že situáciu podrobne sledujete a už od začiatku k nej pristupuje s plnou vážnosťou. Už niekoľko týždňov má postupne prijímať mnohé preventívne opatrenia, ktoré konzultuje aj so štátnymi orgánmi.

V nedeľu večer navyše oznámila, že v úzkej koordinácii s koncernom sa pripravuje na prerušenie výroby do odvolania. Rozhodnutie sa týka všetkých troch závodov spoločnosti – v Bratislave, Martine a Stupave.

V súvislosti s fabrikou v Martine koncern len nedávno oznámil, že vyrábať tu bude diferenciál pre čisto elektrické vozidlá. Koncern ako taký urýchľuje transformáciu smerom k elektromobilite, preto pred časom oznámil, že vývoj vodíkového pohonu pôjde bokom.

Z výrobných liniek Volkswagen Slovakia schádzajú elektromobily Volkswagen e-up!, ŠKODA CITIGOe iV a SEAT Mii electric. V Bratislavskej fabrike Volkswagen Slovakia sme sa boli pred časom pozrieť, fotky nájdete v tomto článku.

Definitívne rozhodnutie ešte len padne

V priebehu dnešného dňa má byť známe, ako budú jednotlivé závody – v prvom rade európske – postupovať, a to s prihliadnutím na individuálnu situáciu v konkrétnej krajine.

„Dúfali sme, že doposiaľ zavedené zásadné opatrenia všetkých európskych vlád povedú k zmierneniu následkov rozšíreného koronavírusu a že už v priebehu tohto víkendu príde vzhľadom na okolnosti k primeranému upokojeniu situácie. To sa, žiaľ, nestalo. Požiadať koncern o prerušenie výroby považujeme za aktuálnych okolností za najzodpovednejšie riešenie. Prosíme všetkých zamestnancov, aby k situácii pristupovali s rozvahou a rešpektovali pokyny spoločnosti,“ uviedol Dr. Oliver Grünberg, predseda predstavenstva a člen predstavenstva pre technickú oblasť vo Volkswagen Slovakia.

Vzhľadom na medializované informácie je potrebné zdôrazniť, že spoločnosť bude v pondelok 16.3. v prevádzke, nakoľko je to nevyhnutné pre správne odstavenie technológií a ukončenie logistických procesov, a to aj s ohľadom na aktuálne objednávky zákazníkov nachádzajúce sa už vo výrobe.

Volkswagen Slovakia doteraz nasadil všetky dostupné a odporúčané opatrenia na spomalenie šírenia koronavírusu. Zároveň je v pravidelnom kontakte s Úradom verejného zdravotníctva a riadi sa odporúčaniami štátnych orgánov. O preventívnych opatreniach boli informovaní všetci zamestnanci a dodávateľské firmy pôsobiace v areáli závodu, rovnako aj zástupcovia médií.

Čo ďalšie automobilky?

Počas dnešného dňa, majú prebehnúť videokonferenčné hovory medzi dosluhujúcim ministrom hospodárstva Petrom Žigom, zástupcami úradu hlavného hygienika SR, najväčšími zamestnávateľmi a zamestnávateľskými zväzmi. Práve prostredníctvom nich bude riešená otázka ďalšieho postupu.

Náš tip
Tesla kvôli koronavírusu z Nemecka stiahla americký personál
Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojElektromobil.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.