Nové emisné normy pre USA. Pomôžu rozvoju elektromobility?

Zdroj: Pexels

Aj Spojené štáty americké patria ku krajinám, ktoré neberú prechod na bezemisnú dopravu na ľahkú váhu. Aj preto administratíva prezidenta Joea Bidena navrhuje nové limity pre množstvo emisií vyprodukovaných automobilmi, informuje TASR.

Za týmto všetkým má byť cieľ momentálnej vlády USA urýchliť prechod na zelenú (elektrickú) dopravu. Práve tieto normy by mali byť spúšťačom väčšieho rastu predaja elektrických automobilov. Aj preto už niektoré automobilky informovali o navýšení investícií do výroby tohto typu vozidiel.

Nové normy sú označované za najprísnejšie v histórii, čo potvrdil aj šéf Agentúry pre ochranu životného prostredia, Michael Regan. Mali by priniesť zníženie znečistenia vzduchu až o 13 % ročne. Okrem bežných automobilov sa nové normy dotknú aj stredne ťažkých a ťažkých nákladných vozidiel. Nič však stále nie je oficiálne potvrdené. Tento návrh práve prechádza verejným pripomienkovaním, čo znamená, že stále ho môžu meniť. Podľa jeho znenia však nie je vyslovene nariadené zvýšenie výroby elektromobilov, no pravdepodobne k nemu v ich dôsledku dôjde.

Súvisiacie články
Aj Volkswagen oznámil navýšenie výroby nových elektromobilov, pričom predstavil aj nové modely | Zdroj: Volkswagen

Nejde o prvé emisné pravidlá, ktoré začali platiť v minulých rokoch. Tie posledné však vyzývali výrobcov k použitiu ľahších materiálov. Okrem toho museli výrobcovia zapracovať na aerodynamike a efektívnych dizajnoch automobilov, ktoré tak šetrili energiu. Ani vtedy však nie každý s týmto nariadením súhlasil.

Pomohol aj demokratický prezident

Predchodca Joea Bidena, republikán Donald Trump, spolu s jeho vládou nariadil zrušiť emisné nariadenia. To sa mnohým američanom nepáčilo, čo vyústilo aj do súdnych sporov, ktoré sa ťahali dlhé roky. To sa po nástupe Bidena zmenilo, aj preto, že jeho politika sa snaží o čo najväčšiu ochranu planéty a jej ovzdušia.

Len v USA tvorili elektrické vozidlá 5,8 % z celkového predaja automobilov v krajine. Išlo o viac ako polovičný nárast oproti predchádzajúcemu roku 2021. V tomto roku sa zatiaľ predaj dostal na 7,4 %, no aj to je pre terajšiu vládu stále málo. Tá sa vyjadrila, že cieľom je dosiahnuť minimálne 66 % podiel elektrických áut na predaji vozidiel do roku 2032.

Náš tip
Nový čínsky elektromobil má dojazd 400 km a stojí len 15 000 dolárov
Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojElektromobil.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.