Rekordný elektromobil: Lucid Air na jedno nabitie prejde až 832 km

Automobilový startup Lucid Motors, ktorého jadro tvoria bývalí zamestnanci Tesly, predstavil ešte koncom roka 2016 svoj pripravovaný elektromobil Lucid Air. Po krku s ním chcel ísť Tesle, presnejšie jej Modelu S.

S produkciou sa pôvodne malo začať v roku 2019, no čas plynie a na Lucid Air sa stále čaká. Z času na čas sa samozrejme objavujú nejaké tie nové informácie, napríklad o pozoruhodnej rýchlosti tohto elektromobilu či o vyššej efektívnosti než ponúka Tesla, no elektromobil na cestách ešte nestretneme.

Najčerstvejšie informácie hovoria o tom, že so sériovou výrobou sa začne začiatkom roka 2021, takže čakanie sa ešte stále tak celkom nechýli ku koncu.

Rekordný dojazd

Lucid Motors ale prichádza s ďalším zaujímavým tvrdením. V tlačovej správe uvádza, že luxusný sedan Lucid Air na jedno nabitie ponúkne dojazd cez 800 kilometrov. V testoch spoločnosti FEV dosiahol konkrétne dojazd 517 míľ, teda v prepočte 832 kilometrov.

Pre porovnanie, teoretický konkurent, Tesla Model S, nedávno v testoch agentúry EPA skončil s výsledkom 402 míľ, čo je približne 643 kilometrov. Lucid Motors pritom uvádza, že FEV North America pri svojich testoch používa totožné podmienky ako EPA.

Z týchto tvrdení teda vyplývajú vlastne dve veci. Jednak má na papieri Lucid Air prakticky rovnaký dojazd ako bežný spaľovák na plnú nádrž, no súčasne došlo k sľubovanej porážke Tesly. A to hneď o skoro 200 kilometrov. Zatiaľ aspoň teoreticky. Nateraz to pre istotu treba brať s určitým nadhľadom.

Súvisiacie články

Súhra množstva aspektov

Technologický a prevádzkový riaditeľ spoločnosti Lucid Motors, Peter Rawlinson, uviedol, že za dosiahnutím tohto skvelého výsledku stojí 900-voltová architektúra, pokrokové batérie, miniaturizované motory a výkonová elektronika, integrované hnacie ústrojenstvo, aerodynamika, podvozok, termálne systémy a softvér.

Ono to vyzerá tak, že vlastne spomenul prakticky všetko čo mohol. Najväčšiu pozornosť celkom prirodzene prilákala práve zmienka o 900-voltovej architektúre. Doteraz sme boli zvyknutí maximálne na 800-voltový nabíjací systém, ktorý nájdeme v Porsche Taycan. Lucid to zjavne posúva o kúsok ďalej.

Detaily ešte len prídu

Slávnostné predstavenie finálnej podoby luxusného sedanu Lucid Air prebehne 9. septembra. Až vtedy sa dozvieme úplne všetky podrobnosti, vrátane presnej predajnej ceny a skutočnej výbavy. Uvidíme o koľko sa zamýšľaná sériová výroba líši od prototypov.

Náš tip
Tesla Model 3 dokázala prejsť takmer 1000 kilometrov na jedno nabitie


Už Vám nič neujde!

Prihláste sa na odber noviniek súvisiacich s týmto vozidlom

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojElektromobil.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.