Vláda schválila povinný podiel ekologických vozidiel pri verejnom obstarávaní

Ekologické vozidlá budú povinnou súčasťou verejného obstarávania na Slovensku. Dnes to schválila vláda SR v novom návrhu zákona o cestnej premávke.

Dnes schválila vláda návrh zákona o podpore ekologických vozidiel cestnej dopravy. Povinný podiel ekologických vozidiel bude od augusta 2021 platiť pri nadlimitných zákazkách verejného obstarávania, resp. pre nadlimitné nákupy verejných inštitúcií a samospráv.

Povinnosť sa bude týkať aj lízingu, splátkového predaja, prenájmov, niektorých služieb vo verejnom záujme v osobnej doprave či služieb, ktoré sa vykonávajú s pomocou vozidla. Bude to platiť pre osobné vozidlá, nákladné vozidlá, ale aj autobusy.

Elektrobus vo verejnej doprave v Liptovskom Mikuláši (Foto: SOR)

Ekologické vozidlá – podiely

Pre osobné vozidlá, mikrobusy a nákladné vozidlá do 3,5 tony bude platiť povinný podiel ekologických vozidiel 22% v priebehu päťročného referenčného obdobia.

V prípade ostatných nákladných automobilov (nad 3,5 tony) budú musieť verejné inštitucie zabezpečiť 8-percentný podiel ekologických vozidiel. Od roku 2026 však musia zabezpečiť podiel 9% a od 2031 do 2035 podiel 10% ekologických vozidiel.

Súvisiacie články

Verejná doprava dostane najvýraznejší nárast ekologických vozidiel. Návrh zákona hovorí o povinnom podiele až 35% do konca roka 2025 a v ďalšom referenčnom období (od 2026) až 48%.

Ekologické vozidlá – Zelené Ministerstvo vnútra SR (Foto: FB/MINV SR)

Aké je to ekologické vozidlo?

V kategóriách osobné vozidlo, mikrobus alebo nákladné vozidlo do 3,5 tony bude platiť, že ekologické vozidlo je také, ktoré nevypustí viac ako 50 gramov CO2/km. To je dnes spravidla plug-in hybridné vozidlo, alebo plne elektrické vozidlo. Od roku 2026 bude za ekologické považované vozidlo s emisiami 0 g CO2/km.

Vozidlá nad 3,5 tony budú považované za ekologické vtedy, keď budú na pohon využívať elektrickú energiu, prípadne vodík (H2), syntetické a parafinické palivo, stlačený zemný plyn (CNG), skvapalnený zemný plyn (LNG), skvapalnený ropný plyn (LPG) alebo biopalivo.

Dotácie 2021

Pred nedávnom sme vás informovali aj o najnovších plánoch Ministerstva hospodárstva (MH) SR o podpore nákupu ekologických vozidiel pre fyzické osoby. Keďže sa v poslednom kole dotácie “vypredali” príliš rýchlo a nedostali sa všetkym záujemcom, MH SR sa rozhodlo podmienky zmeniť.

Konkrétne podmienky zatiaľ nepoznáme, vieme však, že dotácie na jedno vodzilo budú nižšie ako v poslednom kole (8 000€ a 5 000€). Budú tiež nárokovateľné pre každého záujemcu a budú financované z eurofondov najskôr na konci roka 2021.

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojElektromobil.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.