Na nabíjacie stanice v Česku útočia vandali. Nad tým, čo dokážu urobiť, zostáva rozum stáť

Zdroj: Autosalon.tv

To že je elektromobilita v poslednom období na vzostupe nedá niektorým jej odporcom spávať. Mnoho z nich sa negatívne na túto tému vyjadruje na sociálnych sieťach, na verejnosti, no nájdu sa aj takí, ktorí sa rozhodli zobrať “spravodlivosť” do vlastných rúk. Niektorí jedinci v susednom Česku začali poškodzovať nabíjacie stanice rôznymi spôsobmi, čím spôsobili niekoľko-tisícové škody, informuje Autosalon.

Posledná výtržnosť sa udiala v Čestlicích pri Prahe, kde vandal poškodil dvojicu nabíjacích staníc. Tie patrili spoločnosti E.ON, ktorej tak spôsobili nemalé škody. Podľa odhadov sa pohybujú škody na úrovni stoviek-tisíc českých korún. Spoločnosť oznámila, že nejde o prvý prípad, kedy sa pomocou výtržníctva vandali rozhodli poškodiť jej nabíjačky. Priamo na týchto dvoch nabíjacích staniciach už raz opravovali poškodenia.

Spoločnosť priznala, že nejde o častý jav, kedy sa vandali zamerajú na stanice, no párkrát sa to už stalo.

Tentokrát sa stala terčom vandalov spoločnosť E.ON | Zdroj: Autosalon.tv

„Zhruba jednou za tři měsíce k nějakému poškození dochází. Dobíjecí stanice v Čestlicích je bohužel výjimka, zde došlo během šesti měsíců už třikrát k odstřižení všech dobíjecích kabelů. Úmyslnému poškozování nabíječek bohužel zcela zabránit nelze, nicméně na místě můžeme posílit preventivní ochranná opatření – třeba nainstalovat kameru nebo zintenzivnit osvětlení.“

Súvisiacie články

Martin Klíma, konateľ spoločnosti E.ON Drive Infrastructure

Výkaly, moč aj rozmlátené konektory

V Českej dedinke išlo a nabíjacie stanice s výkonom 50 kW. Odhadovaná škoda spoločnosťou predstavuje približne 100 000 korún na jednu takúto stanicu. Ako sme spomenuli, nejde o žiadny výraznejší trend. Avšak keď už sa niekto rozhodne poškodiť takúto stanicu, využíva na to hneď niekoľko netradičných spôsobov. U susedov dokonca zaznamenali aj prípady, kedy takéto stanice niekto namazal výkalmi, odstrihol káble alebo aj rozmlátil konektory. Veríme, že sa z niečoho podobného nestane trend a nebudeme zaznamenávať útoky na nabíjaciu infraštruktúru aj u nás.

Našich poskytovateľov nabíjacích služieb sme sa opýtali na situáciu na Slovensku. 

Náš tip
Prvá Tesla Cybertruck oficiálne vyrobená. Kedy začne plná výroba?
Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojElektromobil.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.