Volkswagen bude v Martine vyrábať nový diferenciál pre elektromobily

Volkswagen Slovakia začne vo svojom martinskom závode vyrábať nový produkt pre plne elektrické vozidlá. Konkrétne ide o nový diferenciál pre elektrické pohony, čo podľa vyjadrení zástupcov automobilky predstavuje významný krok k zabezpečeniu pracovných miest a udržateľnej transformácii závodu smerom k elektromobilite.

Nový diferenciál bude pre zamestnancov martinského závodu znamenať i možnosť ďalšieho rozvoja a vzdelávania, keďže v rámci výrobného procesu budú nasadené nové výrobné technológie ako laserové zváranie a komorové kalenie. Projekt tiež zabezpečí dlhodobú perspektívu pracovných miest.

„Poverenie výrobou nového diferenciálu je pre nás významným krokom vpred a zároveň dôkazom, že sme pre koncern atraktívnym závodom. Získať nový produkt sa nám podarilo vďaka dlhodobým aktivitám na zvýšenie konkurencieschopnosti a vďaka úzkej spolupráci v našej oblasti obchodnej činnosti s ostatnými závodmi, ako aj v rámci Volkswagen Slovakia. Aj pri realizácii projektu máme podporu z iných závodov. Nový produkt má potenciál otvoriť nám dvere k ďalším súvisiacim projektom pre rôzne koncernové značky,“ uviedol Christian Rauch, vedúci výrobného závodu Martin, v ktorom nachádza uplatnenie viac ako 800 zamestnancov.

Do nového projektu Volkswagen vloží 35 miliónov eur

Investície Volkswagen Slovakia v martinskom závode dosiahnu v rokoch 2019 – 2022 v súčte 14,4 milióna eur. Celkovo bude do nového projektu investovaných približne 35 miliónov eur, pričom spoločnosť požiadala o poskytnutie investičnej pomoci vo forme úľavy na dani z príjmu v hodnote približne 5 miliónov eur. Zámer je v súlade s rozvojom elektromobility, ktorá sa stala trendom nového smerovania výroby automobilov.

Súvisiacie články

Martinský závod Volkswagen Slovakia oslávi 20 rokov

Martinský závod Volkswagen Slovakia je súčasťou koncernovej spoločnosti Volkswagen Group Components. Bol založený v roku 2000 v údolí Turčianskej kotliny. Vyrábajú sa tu komponenty pre prevodovky a podvozky ako diferenciály, synchrónne krúžky či rôzne typy hriadeľov. Viac ako 90 % produkcie smeruje do koncernových závodov v Nemecku, kde sú zabudovávané do desiatok modelov vozidiel koncernových značiek.

Elektromobilite sa priamo na Slovensku venuje viacero automobiliek

Na Slovensku vo svojich závodoch vyrábajú elektromobily a hybridy, prípadne pridružené produkty, aj ďalšie popredné automobilky. Francúzsky výrobca áut PSA, majiteľ automobiliek Peugeot a Citroen, v Trnave montuje batérie pre svoje hybridné vozidlá a elektromobily, rovnako tak tu vyrába Peugeot e-208.

V Bratislave sa koncom roka 2019 začala sériová výroba Škoda CITIGOe iV a SEAT Mii electric. Kórejská automobilka Kia zase vo výrobnom závode v Žiline vyrába plug-in hybridné verzie modelu Ceed a Kia XCeed.

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojElektromobil.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.