Modelu Y od Tesly dvakrát odpadol volant. Teraz čelí vyšetrovaniu

Zdroj: Twitter

National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) sa začala zaoberať vozidlami od Tesly, ktorým počas jazdy odpadol volant. Stalo sa tak už dvom elektromobilom Model Y, no NHTSA tvrdí, že problém môže zasiahnuť viaceré vozidlá. Problémom má byť chýbajúca skrutka, informuje Electrek.

Úrad pre vyšetrovanie porúch sa zatiaľ zaoberá len dvomi známymi prípadmi, kde odpadol volant elektromobilu od Tesly. Ten sa podľa informácií oddelil od stĺpiku riadenia. Postihnutými vozidlami sú v oboch prípadoch Modely Y s rokom výroby 2023. Autá sú teda úplne nové a takýto problém možno posúdiť len ako výrobnú chybu.

takto vyzerá minuloročná Tesla Model Y 2022 | Radovan Hlôška

Podľa najnovších informácií môže za problém chýbajúca upevňovacia skrutka (P/N1036655-00-A), ktorá drží volant pripevnený na svojom mieste. NHTSA informovala spoločnosť o  zistení, že ide 100 % o výrobnú chybu a spoločnosť musí okamžite v týchto prípadoch zasiahnuť. Môže sa stať, že pri ďalšom odpadnutí môže dôjsť k vážnejším nehodám, ktoré môžu skončiť tragicky.

NHTSA v správe informovala, že obe vozidla už prešli opravou kde im bola bezplatne chyba odstránená. K oddeleniu volantu došlo ak sa zvýšila sila pôsobiaca na volant a prekonala určitý odpor. Obidva incidenty nastali vo vozidlách s nízkym počtom najazdených kilometrov.

Súvisiacie články

Koľko vozidiel je vystavených riziku odpadnutia volantu?

Spoločnosť stále spolupracuje s Teslou na určení rozsahu výrobnej chyby. Nie je vylúčené, že problém môžu mať aj iné vozidlá Model Y, ktoré boli vyrobené v rovnakom období ako problémové vozidlá. Či sa budú ohrozené vozidlá sťahovať z obehu sa zatiaľ ešte nepotvrdilo.

Minulý rok sa však stalo, že Tesla bola nútená zvolávať svoje vozidlá. Vyriešila to však rafinovane. Namiesto zvolávania a následnej manuálnej opravy sa rozhodla vyriešiť problém aktualizáciou systému na diaľku. To sa nepáčilo mnohým fanúšikom ale aj hejterom Tesly, ktorý požadovali stiahnutie vozidla a opravenie chyby “ručne.” Naposledy však musela Tesla zvolať viac ako 3 000 vozidiel kvôli poruche bezpečnostných pásov a zadných sedadiel.

Náš tip
Lepšia ochrana batérie a dlhší dojazd? Hyundai má zaujímavé riešenie
Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojElektromobil.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.