Prehľad najzaujímavejších tém týždňa v oblasti elektromobility (17/2023)

Modré prvky okolo loga | Zdroj: Filip Spevár

Počas posledného týždňa sa vo svete elektromobility udialo hneď niekoľko zaujímavých vecí. Aby ste o žiadnu dôležitú informáciu neprišli, pripravili sme pre vás prehľad tých najzaujímavejších správ, ktoré prišli počas prebiehajúceho týždňa.

Ministerstvo ponúka obciam dotácie na nabíjacie stanice

Ministerstvo Hospodárstva spustilo výzvu na podporu budovania nabíjacej infraštruktúry. Vyčlenených na tento projekt je viac ako 10 miliónov eur s tým, že na jeden nabíjací bod AC (≥ 11 kW) je maximálna dotácia 3 000 € bez DPH a na nabíjací bod DC (≥ 50 kW) je maximálna dotácia 29 000 € bez DPH. Prebiehať majú 4 hodnotiace kolá pre podanie žiadostí.

Najpredávanejším automobilom prvého kvartálu 2023 sa stal elektromobil

Segmentu osobných áut v Európe počas prvého kvartálu 2023 dominoval elektromobil. Počas tohto obdobia sa v Európe predalo 3,22 milióna osobných áut, čo je takmer o pol milióna viac ako v roku 2022(Q1). Európsky trh tak zaznamenal najsilnejší štart od roku 2019. Ktoré vozidlo sa predávalo najlepšie?

Testovali sme elektromobil aj plug-in hybrid

Mali sme možnosť minulý týždeň otestoval plug-in hybrid spoločnosti DS. Automobil DS 4 E-tense má výkon 225 koní a ide o vozidlo, ktoré skôr vyhovie ženám. Elektrický dojazd papierovo hovorí o 61 km, no my sme sa dostali max na 40 km. Ide však o veľmi hravé auto s veľmi elegantným dizajnom.

DS 4 E-tense | Zdroj: Filip Spevár

Okrem toho sme mali možnosť vyskúšať si na jeden deň aj novinku od spoločnosti BMW, elektrifikovanú verziu klasickej X1. Prvá jazda nám ukázala, že BMW to v tomto segmente myslí naozaj vážne a prichádza s modelom, ktorý je predurčený na úspech. Akumulátor s kapacitou 64,7 kWh zabezpečí až 440 km dojazdu.

Dizajnovo sa iX1 veľmi podarilo | Zdroj: Filip Spevár

Predaje elektromobilov rastú

Aj keď sa posledné roky znížili celosvetové predaje automobilov ako celku, pri elektromobiloch to neplatí. Medziročne narástol počet predaných elektromobilov, no aj celkový pomer predaných elektromobilov voči spaľovákom narastá. V roku 2022 sa dokonca prvýkrát pokorila hranica 10 miliónov predaných elektromobilov (za rok).

Poznáme výsledky kurzu Smart Green Mobility, do ktorého sa zapojilo hneď niekoľko škôl

Projekt Smart Green Mobility, ktorého hlavným cieľom je priblížiť mladým ľuďom dôležité témy zo sveta zelenej mobility a pripraviť ich na zmeny, ktoré ich čakajú v blízkej budúcnosti, má namierené na školy! Dnes už poznáme najaktívnejšie školy, ktoré sa zapojili do vzdelávacieho kurzu a práve na pôde prvej trojice prebehne Výstava elektromobilov a smart technológií.

Do kurzu sa zapojilo viac ako 400 žiakov z viac ako 50 škôl v rámci Slovenska. Teraz sa spoločne pozrime na to, ktoré 3 školy mali najvyššiu účasť v tomto kurze a uskutoční sa na nich Výstava elektromobilov a smart technológií.

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojElektromobil.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.