Mýty a fakty o elektromobiloch: Ktorý mýtus vás najviac prekvapil? | Diskusia

Foto: Radovan Hlôška

V sérii tematických článkov “Mýty a fakty o elektromobiloch” sme sa pozreli na tie najväčšie a najčastejšie dôvody, ktoré ľudia uvádzajú pri otázke prečo nemajú záujem o elektrické auto. Aj vďaka odbornej prezentácii zo Salónu elektromobilov 2021 sme sa postupne pozreli na všetky z nich z praktického hľadiska.

Ukázalo sa, že väčšina bežných mýtov a dezinformácií vôbec nestojí na pevných základoch. Obavy z nástupu elektrických áut sú prehnané a neopodstatnené. Ako sa však hovorí, opakovanie je matkou múdrosti, a tak si poďme ešte v rýchlosti pripomenúť najčastejšie dôvody prečo ľudia nechcú elektromobily.

Mýtus č.1: Už teraz nemáme dosť nabíjacích staníc

V súvislosti s elektrickými autami sa už teraz často skloňuje otázka, či máme dostatok verejne prístupných nabíjacích staníc. Budú majitelia bojovať o miesto na nabíjačke? Je potrebné pred každou cestou zložito plánovať trasu, aby človek našiel nabíjaciu stanicu?

Náš tip
Mýty a fakty o elektromobiloch: Málo nabíjacích staníc?

Mýtus č.2: Zbytočné hodiny strávené na nabíjačke

Nabíjanie elektromobilov vraj v porovnaní s tankovaním na čerpacej stanici predstavuje veľkú časovú záťaž. Strácajú majitelia elektromobilov zbytočne veľa času alebo je to celé nezmysel?

Náš tip
Mýty a fakty o elektromobiloch: Skutočne sa dlho nabíjajú?

Mýtus č.3: Nedostatočný dojazd

Majú dnešné elektromobily skutočne krátky dojazd? Je cesta k moru príliš komplikovaná a náročná? Pozreli sme sa aj na túto problematiku.

Náš tip
Mýty a fakty o elektromobiloch: Ako je to s dojazdom elektromobilov?

Mýtus č.4: Kde budeme všetky tie elektrické autá nabíjať?

V súvislosti s rastúcim počtom elektrických vozidiel na cestách vyvstáva otázka „Kde to budeme nabíjať?“. Preto sme sa pozreli na to, aký je vlastne aktuálny stav? Máme rozumné základy pre nabíjanie doma, a na nabíjacích staniciach?

Súvisiacie články
Náš tip
Mýty a fakty o elektromobiloch: Kde budeme všetky tie elektromobily nabíjať?

Mýtus č.5: Ekologická otázka

Kobalt, lítium, gálium a ďalšie ťažké kovy. Tie sa neustále spomínajú ako podklad pre tvrdenia, že elektromobily vlastne vôbec nie sú také ekologické ako sa môže zdať na prvý pohľad. Ako je to v skutočnosti? Sú elektromobily “zelené”?

Náš tip
Mýty a fakty o elektromobiloch: Sú elektrické autá vôbec ekologické?

Mýtus č.6: Batérie treba príliš často vymieňať

Veľmi obľúbená téma a hlavne kvôli tomu, že to vychádza z faktu, že prvé elektro autá, ktoré vznikali, mali skutočne problém so životnosťou batérie. Časy sa však menia. Ako sa zmenil tento stav pri moderných elektromobiloch? Čo najviac ovplyvňuje životnosť? A aká veľká je vlastne tá degradácia?

Náš tip
Mýty a fakty o elektromobiloch: Aká je životnosť batérií v elektrických autách?

Mýtus č.7: Elektromobily sú drahé

Ďalší neustále opakovaný dôvod prečo ľudia nechcú elektromobily. Vraj sú príliš drahé a ich kúpa sa vôbec neoplatí. Napriek tomu na cestách môžeme vidieť nadpriemerne drahé autá so spaľovacím motorom. Ako to teda je?

Náš tip
Mýty a fakty o elektromobiloch: Sú dnešné modely skutočne drahé?

Ktorý mýtus vás najviac prekvapil?

So svetom elektromobilov je spojených veľa rôznych mýtov, ktoré im zbytočne podkopávajú nohy. Niektoré z nich majú historické korene, iné vznikli kvôli neustálemu opakovaniu nesprávnych informácií, prípadne kvôli úplne skreslenému pohľadu.

V sérii článkov “Mýty a fakty o elektromobiloch” sme sa pozreli na zúbok tým najčastejším a najväčším z nich. Ktorý mýtus o elektromobiloch vás prekvapil najviac? Uniklo našej pozornosti niečo, čo by si zaslúžilo vlastný článok? Napíšte nám do komentárov!

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojElektromobil.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.