Hyundai spúšťa výrobu elektromobilu Prophecy a retro konceptu 45 EV

Automobilka Hyundai nám v marci predstavila svoj veľmi zaujímavý koncept plne elektrického vozidla s názvom Prophecy. O približne mesiac neskôr sme sa k elektromobilu Prophecy vrátili a v rozobrali niekoľko veľmi zaujímavých detailov. Neprešli ani tri týždne a už tu máme oficiálne potvrdenie, že sa Hyundai Prophecy dostane do sériovej výroby, a to spolu s retro crossoverom 45 EV.

Najprv 45 EV, potom Prophecy

V rozhovore so serverom Auto Express to potvrdil viceprezident globálneho dizajnového centra automobilky Hyundai, SangYup Lee: “Budú k dispozícií produkčné verzie modelu Prophecy, ktoré prídu po produkčnej verzii konceptu 45. Elektromobil 45 je viac inšpirovaný 70. rokmi, ale v modernom SUV štýle, ktorý je viac mainstreamový. Prophecy je inšpirované streamlined érou 30. rokov. Tieto dve autá ukazujú, aké spektrum dizajnov dokážeme priniesť“, tvrdí SangYup Lee.

Vzhľadom na skutočne pozoruhodné zmeny v dizajne interiéru, v prípade Hyundai Prophecy, je táto správa prekvapivá a potešujúca zároveň. Tento model sa úplne vzdáva tradičného volantu, ktorý nahrádza joystickmi. Túto myšlienku nevidíme po prvýkrát, no v sériovej výrobe sa o niečo také ešte nikto nepokúsil. Obe vozidlá sú postavené na platforme Electric-Global Modular od Hyundai, ktorá prináša viac priestoru pre pasažierov.

Súvisiacie články

EV skateboardová platforma s miernym previsom a kapotou vytiahnutou vpred nám umožňuje roztiahnuť kabínu a priniesť viac miesta vo vnútri. Prophecy je sedan budúcnosti – no nejde o tradičný typ sedanu. Vo vnútri bude množstvo miesta a viac zakrivených tvarov, a to znamená veľa“, dodáva Lee.

Nová éra dizajnu

Už z dizajnu oboch áut je jasné, že sa Hyundai snaží priniesť výrazné novinky do svojho portfólia. Podľa ďalších slov Leeho je cieľom firmy vytvoriť autá, ktoré budú po dizajnovej a funkčnej stránke odlišné, no ako celok budú ako jeden tím: “Naše autá budú niečo ako šachovnica, na ktorej máte kráľovnú, kráľa, strelca a koňa. Vyzerajú odlišne, fungujú odlišne, ale spoločne prichádzajú ako jeden tím.” Automobilka chce ľuďom ukázať, že po dizajnovej stránke nemusia mať autá stále totožné znaky a môžu vyzerať úplne odlišne.

Kedy konkrétne by mal prísť Hyundai Prophecy a 45 EV do predaja známe nie je, no v prípade crossoveru sa počíta s koncom tohto roka, zatiaľčo Prophecy by si malo odbiť debut v priebehu 2021. Stále však čakáme na konkrétne špecifikácie oboch modelov, ktoré nám automobilka zatiaľ nepredstavila.

Konkurencia tiež prechádza na elektromobily

Počas krízy pandémie množstvo automobiliek prehodnocuje svoje stratégie a postupne ohlasujú svoje plány s prechodom na elektromobilitu. Volkswagen sa po kríze zameria na elektromobily, prioritou je splnenie emisných noriem. Renault bude v Číne vyrábať už len elektromobily. Úplne tu ruší výrobu a predaj „spaľovákov“. Výroba elektromobilov v Európe sa po zmrazení obnovuje. Hyundai a Audi sú prví so spustením výroby elektromobilov.

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojElektromobil.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.