Do 13 rokov majú stáť elektromobily menej ako spaľovacie vozidlá

Asi najväčšou brzdou masívnejšieho rozšírenia elektromobilov je ich cena. Potvrdzuje to aj prieskum medzi Slovákmi. Až 94 % respondentov odrádzajú od kúpy najmä vysoké obstarávacie náklady. To by sa však malo v horizonte niekoľkých rokov zmeniť. A to vďaka poklesu cien batérií a zvýšenej produkcie elektromobilov. Podľa jednej z analýz by mali elektromobily dorovnať ceny porovnateľných spaľovacích vozidiel do 10 rokov. Najnovšia analýza agentúry Bloomberg hovorí o tom, že v roku 2030 by mali byť elektrické automobily dokonca lacnejšie.

Ako sme už spomínali má sa tak stať najmä vďaka poklesu cien batérií a zvýšeniu produkcie tohto druhu vozidiel. Batérie tvoria základ elektromobilov. Od ich kapacity sa odvíja dojazd, výkon a samozrejme aj cena vozidla. Za ostatných 6 rokov sa znížila výrobná cena batérií o 80 %, a to na priemer 227 $ za 1 kWh. Do roku 2021 by to malo byť len 139 $ za 1 kWh.

Náš tip
Európska továreň Tesly, tzv. Gigafactory 3, vyrastie pravdepodobne v Česku alebo Fínsku

Efektivita batérií, ako aj ich produkcia sa neustále zvyšuje. Prudší pokles cien však spôsobí až výraznejší nárast výroby. Najväčšiu zásluhu na to budú mať špecializované “Giga” továrne, ktoré budú schopné ročne produkovať batérie s celkovou kapacitou na úrovní desiatok GWh. Okrem dobre známej továrne Gigafactory od Tesly, začal s výstavbou takejto továrne aj Daimler (Mercedes) či čínsky GAC Motor.

2-násobná produkcia batérií do roku 2021

Analytická agentúra Bloomberg hovorí, že do roku 2021 stúpne produkcia batérií dvojnásobne. Spôsobené to bude najmä väčším počtom vyrobených elektromobilov. Veď množstvo významných automobiliek už začalo realizovať svoje veľké plány v oblasti elektromobility. Za všetky môžme spomenúť BMW, Mercedes, Audi, Volskwagen, Ford, Volvo či Škodu. Samozrejme nemôžeme zabudnúť ani na súčasného lídra, ktorým je Tesla. Veľkým prínosom budú nepochybne aj mnohí čínsky giganti.

Súvisiacie články

Podľa Bloombergu by mohli byť elektromobily lacnejšie ako ich porovnateľní spaľovací “kolegovia” už do roku 2030.

Zdroj: carscoops.com, titulná fotografia: electrek.co

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojElektromobil.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.