Do Európy mieri ďalšia veľká investícia z Číny. Chery bude vyrábať elektromobily v Barcelone

Chery

Čínske elektromobily zažívajú nevídaný rast. Či už výroby, ale aj predajov. Výborne sa im darí najmä na domácom trhu, ktorý je najväčší na svete, no presadzujú sa aj v Európe. V EÚ stále pretrvávajú obavy o deformáciu trhu z dôvodu, že čínska vláda ceny čínskych elektromobilov dotuje a pôvodné európske automobilky cenám nedokážu konkurovať. Z tohto dôvodu zvažuje Európska únia zaviesť v prípade dovezených modelov poplatky navyše. Viac informácií k tejto téme nájdete v článku EÚ zvažuje zaviesť nové poplatky na dovezené elektromobily z Číny.

Chery bude vyrábať elektromobily v Európe

Jednou z možností, ako by sa mohli poplatkom za dovoz automobilky vyhnúť, je vyrábať elektrické vozidlá priamo v Európe. A v poslednom období to vyzerá tak, že sa snažia presne o toto. Portál Electrive uvádza, že automobilka Chery bude svoje modely vyrábať v Barcelone.  Chery je pre Európanov pomerne neznáma značka, no v Číne ide o veľkého hráča na trhu, ktorý sa netají ambíciami v Európe. Automobilka bola založená v roku 1997 a stala sa jedným z najväčších a najvýznamnejších výrobcov automobilov v Číne. Dnes svoje modely predáva vo viac ako 80 krajinách sveta.

Zdroj: Catalonia Trade & Investment

Produkcia elektromobilov značky by mala byť realizovaná v továrni v Barcelone v spolupráci so španielskou automobilkou Ebro-EV Motors. Španielsky premiér Pedro Sánchez vníma toto partnerstvo ako symbol reindustralizácie Katalánska a Španielska ako celku. Malo by to priniesť život do oblasti Zona Franca, kde približne pred 3 rokmi ukončil výrobu automobilov Nissan.

Mohlo by vás zaujímať:

Súvisiacie články

Spoločný podnik má vytvoriť približne 1250 pracovných miest, jeho cieľom je do roku 2027 vyrábať 50-tisíc vozidiel ročne. Od roku 2029 by to malo byť až 150-tisíc ročne, čo sú pomerne ambiciózne plány. Aký konkrétny model sa tu bude vyrábať, síce nevieme, no preferovaná bude práve výroba elektromobilov.

Druhý veľký príchod čínskej automobilky na európsky trh

Investícia automobilky Cherry je v tomto roku už druhou veľkou investíciou čínskeho výrobcu do elektromobility v Európe. Len nedávno sme informovali o tom, že BYD bude elektrické vozidlá vyrábať neďaleko slovenských hraníc – v Maďarsku. BYD je jedným z najväčších výrobcov elektromobilov na svete a svoju továreň postaví v meste Szeged. Investícia pomôže maďarskej ekonomike, keďže automobilka zamestná tisíce ľudí. Viac informácií o tejto téme nájdete v článku BYD bude vyrábať elektromobily v Európe. U našich susedov.

Príchod do Európy ohlásila automobilka Chery v minulom roku. V druhej polovici tohto roka má byť na nemecký trh uvedený prvý elektromobil, Chery Omoda 5 EV, a to pod značkou Omoda. V pláne je aj elektrické SUV s štýle Land Roveru, kompaktné SUV a ďalšie modely. Určite sa ešte máme na čo tešiť.

Náš tip
Salón Elektromobilov 2024 mieri do štyroch miest. Bezplatná registrácia je spustená
Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojElektromobil.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.