Dotácie na elektromobily: Projekt naplno pokračuje. Komisia schválila ďalších 127 žiadostí

Ministerstvo hospodárstva SR dnes prišlo s vynikajúcimi správami pre čakateľov zapojených v dotačnom projekte na podporu nákupu batériových elektrických a plug-in hybridných elektrických vozidiel. Dotácie na elektromobily a plug-in hybridy pokračujú! Projekt bol po dočasnom pozastavení z apríla 2020 obnovený a komisia rezortu už naplno pokračuje vo svojej práci.

Ešte začiatkom mája sme informovali, že prvé dotácie boli vyplatené, no až teraz to celé začne naberať poriadny spád. K dnešnému dňu totiž bolo vyplatených už 40 dotácií. Navyše celý kontrolný a schvaľovací proces bude teraz značne zrýchlený.

„Našou snahou je teraz zrýchliť celý proces posudzovania a schvaľovania žiadostí. Do konca mája plánujeme posúdiť žiadosti, ktoré sú už na ministerstve. V júni by prišli na rad tie, ktoré v súčasnosti administratívne overuje Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA),“ uvádza štátny tajomník MH SR Karol Galek.

Komisia rezortu opäť zasadla

Po obnovení projektu, 21. mája opätovne zasadla komisia na vyhodnocovanie a schvaľovanie žiadostí a schválila 127 žiadostí. Prerozdelených tak bude ďalších 1 096 000 €.

Doteraz bolo spolu schválených 340 žiadostí, z toho v 279 prípadoch ide o fyzické osoby a 61 schválených žiadostí je od právnických osôb. Celková suma odsúhlasená na podporu kúpy elektroáut je tak spolu už 2 760 000 €.

Overuje sa ďalších 240 žiadostí

Úspešným žiadateľom je postupne doručovaná na podpis zmluva o poskytnutí dotácie. Od termínu podpísania zmluvy majú 12 mesiacov na splnenie svojho záväzku – kúpu elektromobilu alebo plug-in hybridu. Aktuálne sa administratívne overuje 240 žiadostí.

Pripomíname, že nedávno bolo vydané dodatočné usmernenie pri preukazovaní uzatvoreného havaríjneho poistenia – usmernenie z 21.5.2020 nájdete v plnom znení tu.

Súvisiacie články

Neprešlo 13 žiadostí, 75 žiadateľov odstúpilo

Pre nedostatky nebolo schválených 13 žiadostí, ministerstvo okrem toho zaevidovalo 75 storno žiadostí. To znamená, že na rad prídu ďalší žiadatelia z takzvaného zásobníka, ktorí čakajú na pridelenie dotácie na elektromobily alebo plug-in hybridy.

„Keďže sa uvoľnili doteraz vyčlenené finančné prostriedky na tieto neschválené a storno žiadosti, v súlade s podmienkami výzvy budú od júna oslovovaní ďalší žiadatelia zo zásobníka,“ vysvetlil štátny tajomník Karol Galek.

Vyplatili už prvých 40 dotácií, aktualizovali zoznam

Celková suma určená na túto výzvu je 6 miliónov €, pričom výzva je otvorená až do jej vyčerpania. Rezort hospodárstva už vyplatil prvých 40 dotácií v súhrnnej hodnote 299-tisíc €.

V súlade s potrebou o informovanosti verejnosti a hlavne žiadateľov o dotácie bol aktualizovaný zoznam všetkých úspešných aj neúspešných žiadateľov. V aktuálnej verzii je zverejnený na webovej stránke MH SR.

O dotačnom programe

Dotačný program na podporu kúpy elektromobilov spustilo Ministerstva hospodárstva SR koncom minulého roka. Výška dotácie na nákup nového vozidla s čisto elektrickým pohonom je 8-tisíc €, v prípade plug-in hybridného vozidla 5-tisíc €.

O dotáciu mohli požiadať fyzické osoby, podnikatelia aj verejná správa. Maximálna obstarávacia cena vozidla, na ktoré bolo možné získať dotáciu, bola stanovená na 50 000 € s DPH. Záujem bol skutočne enormný. Alokované finančné prostriedky v objeme 6 000 000 € boli rezervované za 3 minúty 41 sekúnd od spustenia.

Rezort touto výzvou nadviazal na úspešný pilotný projekt podpory nákupu elektrických vozidiel, ktorý spustil koncom novembra 2016 v spolupráci so Zväzom automobilového priemyslu SR.

Náš tip
Vyplácanie štátnych dotácií a predaje elektromobilov na Slovensku | Rozhovor
Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojElektromobil.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.