Nový Bluetooth hack spôsobuje, že milióny áut môžu byť vystavené pokusom o krádež

Výskum spoločnosti NCC Group zaoberajúcej sa kybernetickou bezpečnosťou poukázal na zraniteľnosť Bluetooth softvéru, ktorý umožnil jej pracovníkovi odomknúť Teslu a odísť bez fyzického prístupu ku kľúčom od vozidla.

Zraniteľnosť by mohla ovplyvniť milióny áut, ktoré používajú služby typu telefón ako kľúč či dokonca domáce zariadenia využívajúce Bluetooth detekciu, ako sú napríklad inteligentné zámky. Na tému upozornil portál CarThrottle.

Krádeže vozidiel s bezkľúčovým prístupom sa stávajú čoraz bežnejšími, no tento útok je jedinečný, pretože využíva viac nízku bluetooth energiu smartfónu (Bluetooth Low Energy), než palubný systém vozidla. Výskumník kybernetickej bezpečnosti Sultan Qasim Khan z NCC Group bol takto schopný odomknúť Teslu Model Y z roku 2021 pomocou reléového zariadenia. Vďaka nemu oklamal Teslu, ktorá uverila, že mobilný telefón majiteľa umožňujúci prístup k vozidlu pomocou Bluetooth je dostatočne blízko na odomknutie auta.

Ak majiteľ auta používa funkciu telefónu ako kľúča, Bluetooth signál smartfónu je možné zistiť a replikovať pomocou prenosového zariadenia pripojeného k internetu. Bluetooth signál sa následne prepošle do zariadenia zlodeja čakajúceho v dosahu vozidla, ktoré potom vyslaním signálu vozidlo odomkne. Zločinec má ďalej už voľný prístup k autu, hoci Tesla má systém „PIN-to-drive“, ktorý by teoreticky mohol zabrániť prípadným zlodejom v odjazde.

Súvisiacie články

Skupina NCC pre agentúru Reuters uviedla, že „systémy, na ktoré sa ľudia spoliehajú pri zabezpečovaní svojich áut, domovov a osobných údajov možno ľahko prelomiť lacným a bežne dostupným hardvérom ak používajú Bluetooth mechanizmy na autentifikáciu blízkosti.“

Charakter útoku naznačuje, že akékoľvek zariadenie, ktoré používa Bluetooth na detekciu blízkosti zariadenia, môže byť zraniteľné, vrátane inteligentných zámkov používaných na ochranu domácností a ktoréhokoľvek vozidla vybaveného funkciou telefónu ako kľúča. Aj výrobcovia ako BMW, Mercedes-Benz, Ford či Hyundai ponúkajú tento systém, v ohrození tak môže byť obrovský počet áut.

Náš tip
Pripravte svet na dievčatá, Laura už pripravená je
Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojElektromobil.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.