Zvolávačka takmer 300 tisíc áut Tesla v Číne? Ako to bolo naozaj?

Tesla Autopilot | Zdroj: Tesla

Pred pár dňami mienkotvorné médiá informovali o obrovskej zvolávacej akcii elektromobilov Tesla na čínskom trhu. Všetky titulky navodili dojem, že vyše 285 tisíc vozidiel musí ísť do servisu. Vec sa však má úplne inak.

“Obrovská” zvolávačka elektormobilov Tesla v Číne

Čínsky Úrad pre reguláciu trhu vydal pred pár dňami správu o veľkej zvolávacej akcii elektromobilov Tesla na tamojšom trhu. Boli vyšetrované kvôli údajnému problému s aktiváciou tempomatu v systéme Autopilot. Majitelia Tesiel by podľa tejto správy mohli náhodne aktivovať Autopilot páčkou pod volantom, keď volia smer jazdy. To vraj môže viesť k náhlemu zrýchleniu alebo spomaleniu vozidla.

Nejde o nič špeciálne, Autopilot sa týmto spôsobom v Teslách aktivuje už roky a ešte ešte sa nestalo, aby si kvôli tomu majiteľ spôsobil škody na vozidle, alebo na zdraví. Podľa všektého ide len o neodpodstatnený útok čínskej vlády na úspešnú americkú automobilku. Veľmi nešťastné je, že na prípade si “zgustli” aj svetové a slovenské mienkotvorné médiá, ktorých titulky vyvolali dojem, že ide to masívny problém týchto elektromobilov.

Tesla Čína | Zdroj: Torque News

Tesla sa verejne ospravedlnila

Napriek neadekvátnemu očierňovaniu sa Tesla verejne za “problém” ospravedlnila cez svoj oficiálny účet na sociálnej sieti Weibo. Tvrdí, že bude striktne dodržiavať štátne regulácie a pravidelne vylepšovať bezpečnosť vozidiel. Zvolávacej akcii malo podliehať celkovo vyše 285 000 vozidiel Model 3 a Model Y, vyrobených v čínskej fabrike, vrátane 35 000 Tesiel importovaných na čínsky trh.

Súvisiacie články

Tesla problém vyriešila jednoduchou a rýchlou softvérovou (OTA) aktualizáciou, ktorá zabezpečí, že po stlačení páčky na aktiváciu Autopilota auto vydá nový (a hlasnejší) zvukový signál. Toto je celé riešenie zvolávacej akcie a “rizikovému systému Autopilot”. Nekonalo sa žiadne odovzdávanie vozidiel v servisoch, ani čakanie na opravu.

Titulky médií v duchu “obrovská zvolávačka Tesiel”, “bezpečnostný problém Tesiel” a podobne skutočne nie sú v tomto prípade adekvátne. Na lacný titulok sa ulakomili aj seriózne slovenské médiá.

V skutočnosti je systém Autopilot od Tesly najpokročilejší asistenčný systém na svete. Štatistiky Tesly, ale aj nezávislých organizácií jasne dokazujú, že jazda s Autopilotom je výrazne bezpečnejšia ako riadenie človekom. Elektromobily Tesla sú zároveň najbezpečnejšie na svete v crash testoch rôznych agentúr, poisťovní a ďalších organizácií.

Titulky portálov CNN, Yahoo alebo CNBC | Zdroj: Google
Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojElektromobil.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.