MH2: Slováci predstavili koncept vodíkového automobilu v Dubaji

MH2 I Zdroj: Expo Dubai 2020

Automobilovým svetom v súčasnej dobe zmieta množstvo trendov, či už dizajnových, alebo technologických. Technológiami sa však môžeme pýšiť aj my – Slováci. Na podujatí Expo Dubai 2020, bolo podľa tlačovej správy v rámci slovenského pavilónu predstavené svetu vodíkové auto MH2, ktoré vzniklo v spolupráci Strojníckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach a spoločnosti MATADOR Group.

Odhalenie konceptu MH2 I Zdroj: Expo Dubai 2020

Unikátny vodíkový automobil odhalili v rámci svetovej premiéry šéfdizajnér Branislav Maukš a minister hospodárstva SR, Richard Sulík.

Zníženie emisií a podpora používania vodíka ako paliva

Koncept MH2 ukazuje najmä inovačný potenciál Slovenska. Minister hospodárstva SR, Richard Sulík sa k predstaveniu automobilu vyjadril takto:

“Na Expo Dubaj máme ambíciu predstaviť sa globálnemu publiku ako krajina prirodzeného talentu a inovatívnych riešení, či už v oblasti mobility alebo udržateľnosti. S tým súvisia vodíkové technológie. Vodík je budúcnosť a my chceme byť na ňu pripravení, keďže jedným z efektov zavedenia vodíka ako paliva budúcnosti je výrazné zníženie emisií”

Pohonná jednotka MH2 I Zdroj: Expo Dubai 2020

Vodík, oproti iným dnes používaným palivám, je špecifický svojimi vlastnosťami. Jeho základnou výhodou využívania v doprave je nulová produkcia emisií počas jeho reakcie v palivovom článku. Vodíkový koncept auta využíva špecifický spôsob uskladňovania vodíka, ktorý si vyžaduje inteligentný teplotný manažment. Hlavnou prednosťou tohto riešenia je vysoká bezpečnosť a relatívne nízke energetické nároky uskladnenia.

Súvisiacie články
MH2 koncept I Zdroj: Expo Dubai 2020
MH2 koncept I Zdroj: Expo Dubai 2020
MH2 koncept I Zdroj: Expo Dubai 2020
MH2 interiér I Zdroj: Expo Dubai 2020

Okrem pokrokovej pohonnej jednotky sa vozidlo môže pýšiť aj futuristickým dizajnom, ktorý jeho šéfdizajnér, Branislav Maukš, opísal ako “napnutý celok pripravený na štarte, naklonený k vozovke – opäť ako atlét pripravený na okamžitú akceleráciu na štartovej ploche”. Automobil my mal dosiahnuť maximálnu rýchlosť až 250 km/h a zrýchlenie z 0 na 100 zvládne za 4 sekundy.

Podľa slov Jozefa Živčáka, dekana Strojníckej fakulty TUKE, dal tento projekt v spolupráci s MATADOR Group šikovným ľuďom možnosť vyniknúť a využiť svoje vedomosti na reálnom projekte, nakoľko je na danej fakulte niekoľko špičkových odborníkov, ktorí sa dlhé roky venujú vodíkovým technológiám a jeho efektívnej aplikácii v reálnej doprave.

Branislav Maukš a MH2 I Zdroj: Expo Dubai 2020

Koncept MH2, rovnako ako aj iné technologické skvosty, si je možnosť pozrieť v slovenskom pavilóne na Expo Dubai 2020 od začiatku októbra 2021 do 31. marca 2022.

Pripomeňme si, že Slovensko len nedávno predstavilo takzvanú “Národnú vodíkovú stratégiu”, ktorá má pomôcť k dosiahnutiu uhlíkovej neutrality s využitím vodíkových technológií. Už čoskoro odštartuje aj pomerne veľká výstavba vodíkovej infraštruktúry.

Náš tip
Na Slovensku pribudne 40 čerpacích staníc na vodík
Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojElektromobil.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.