Na Slovensku sa chystajú investície do veternej energetiky za 1,4 miliardy. Brzdou je legislatíva

Alexander Droeger z Pixabay

Napriek celosvetovému skoku v celkovej kapacite obnoviteľných zdrojov elektrickej energie sa situácia na Slovensku medzi rokmi 2021 a 2022 ani trochu nezmenila. Zostali sme na hodnote 2406 MW. V blízkej budúcnosti by sa to však malo zmeniť.

Rozpracované sú projekty v oblasti veternej energetiky v celkovej hodnote 1,4 miliardy €. Na základe tlačovej správy Slovenskej asociácie fotovoltického priemyslu a OZE (SAPI) o tom informoval portál Teraz.sk.

Konkrétne má ísť o projekty s plánovaným výkonom 1116 MW, z čoho už pri projektoch s výkonom 509 MW bol podaný zámer pre posúdenie vplyvu stavby na životné prostredie. Pri zvyšku projektov dochádza k posudzovaniu lokality, možnosti pripojenia a prebiehajú aj diskusie s mestami a obcami, pri ktorých by veterné elektrárne mohli byť umiestnené.

Po dokončení projektov by nové veterné elektrárne mali byť schopné vyrábať elektrickú energiu pre približne 736 000 domácností na Slovensku. Viaceré z pripravovaných projektov majú počítať aj s využívaním batériových úložísk a využitím energie na výrobu vodíka či syntetických palív, ktoré sa relatívne nedávno začali spomínať v kontexte budúcnosti spaľovacích motorov.

Súvisiacie články

Legislatívna brzda

Veľkou brzdou pri rozvoji výroby elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov nemá byť podľa SAPI nezáujem zo strany firiem, ale výrazné legislatívne bariéry, ktoré celý proces zbytočne komplikujú.

Zastaralé zákony a legislatíva sa mali prejaviť na tom, že na Slovensku sa za 19 rokov nepostavila ani jedna veterná elektráreň. K dnešnému dňu ich je v prevádzke len 5 s celkovým inštalovaným výkonom 3 MW.

Situácia sa má postupne otáčať k lepšiemu hlavne vďaka príkladom z okolitých krajín, vďaka čomu firmy vidia potenciál rozvoja veternej energetiky aj v podmienkach Slovenska. SAPI napriek tomu upozorňuje, že pre ďalší rozvoj je dôležité odstránenie existujúcich legislatívnych bariér, čo by urýchlilo výstavbu veterných elektrární.

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojElektromobil.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.