Toyota a Mazda údajne plánujú spoluprácu pri vývoji elektromobilov

Toyota a Mazda sa údajne chystajú vytvoriť kapitálovú alianciu, aby mohli lepšie konkurovať najväčším svetovým koncernom. A to aj v oblasti elektromobility. Obe automobilky plánujú totiž spoločný vývoj technológií pre elektrické vozidlá a vzájomné zdieľanie tých súčasných.

Napriek tomu, že je Toyota jedným z dvoch najväčších výrobcov automobilov na svete a má vo svojom portfóliu množstvo hybridných modelov, ako aj jeden vodíkový (Mirai), aktuálne nepredáva žiadny batériou poháňaný elektromobil. Mazda je na tom ešte oveľa horšie. Elektromobilita jej zatiaľ nič nehovorí. A to ani čo sa týka jej modelového portfólia, ani jej stratégie, plánov či vízií.

Náš tip
Seriál: „Rozhovory s automobilkami o elektromobilite“ | TOYOTA

Nech už sú ich dôvody doterajšej “ignorácie” akékoľvek, začínajú si uvedomovať, že budúce prísne emisné normy by im mohli značne skomplikovať predaj svojich automobilov na množstve významných trhov. A tak je ich spolupráca pri vývoji technológií elektrického pohonu pomerne logických krokom. Vývoj samotných elektrických modelov automobiliek však bude prebiehať separátne.

Súvisiacie články

5 % podiely

Kapitálová aliancia má zahŕňať vzájomné odkúpenie 5 % podielu v automobilkách. Taktiež majú v pláne postaviť spoločnú továreň v USA, kde by mali vyrábať SUV/crossover modely oboch značiek.

Zdieľanie súčasných technológií

Čo sa týka zdieľania súčasných technológií, Mazda získa prístup k technológii vodíkového či najmodernejšieho hybridného pohonu Toyoty. Na oplátku, Toyota bude môcť zefektívniť svoje benzínové a naftové motory vďaka technológiám Mazda SkyActive.

Zdroj: greencarreports.com, titulná fotografia: autonews.com

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojElektromobil.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.