Tesla za 25 000 dolárov sa má vyrábať v Berlíne

Zdroj: Tesla/Facebook

Tesla plánuje vytvoriť cenovo dostupné elektrické vozidlo, prezývané ako “next-gen” alebo “Model 2”. Tento ambiciózny projekt nabral nový vietor do plachiet smerom k európskej výrobe. Podľa informácií z nedávneho vystúpenia Elona Muska v Gigafactory Berlin, Nemecko bude najnovšie výrobné miesto pre toto očakávané elektrické vozidlo, informuje notateslapp.

Rozhodnutie spoločnosti využiť Giga Berlin na výrobu Modelu 2 je viac ako geografické rozhodnutie. Ide o strategickú hru, ktorá by mohla posilniť postavenie spoločnosti v Európe. Tento krok je v súlade so snahou spoločnosti Tesla o zvýšenie efektivity a lepšie prispôsobenie pre daný trh, prípadne pre výhodné výrobné stimuly dostupné v regióne.

Cesta elektromobilu od Tesly s cenovkou 25 000 dolárov(23 200 €) bola výsledkom prispôsobivosti a strategických úprav. Pôvodný plán hovoril o Giga Mexico ako o výrobnej hale pre nový model, no nakoniec je všetkému inak. Samotný Elon musel prehodnotiť svoje rozhodnutie, keďže Európa nakoniec vyšla ako zaujímavejší trh. Rozhodol o tom aj veľký záujem trhu o malý mestský cenovo dostupný elektromobil. Aj napriek tomu sa však Giga Mexico úplne nevylučuje z plánov výroby vozidla Model 2.

Súvisiacie články

Úplný protiklad Cybertrucku

S oznámením v Berlíne sa zdá, že Tesla opäť prepracováva svoju stratégiu, adaptuje svoju výrobnú základňu, aby nielen splnila dopyt trhu, ale tiež optimalizovala výrobné procesy. Počas konferenčného hovoru o výsledkoch za tretí kvartál Musk objasnil výrobnú víziu pre Model 2, ktorá stojí v ostrom kontraste ku kontroverznému Cybertrucku. Toto vozidlo ďalšej generácie je koncipované s konvenčným prístupom vo výrobe, no zámerom je stanoviť nový štandard pre efektívnosť a objem produkcie.

Takto by mohol vyzerať Model 2 | Zdroj: Electrek

Musk vo svojej rétorike opisuje Model 2 ako “utilitárny”, čo podčiarkuje pragmatickú víziu. Vozidlo má byť funkčné, efektívne a cenovo dostupné, no stále má pripomínať ostatné Tesly. Aj vďaka tomuto modelu sa možno dočkáme väčšej adaptácie elektromobility aj u nás na Slovensku. Zatiaľ čo v niektorých krajinách už pochopili potrebu prejsť na bez-emisnú dopravu, u nás stále zaostávame. Uvidíme kedy “Model 2” príde a či dokáže presvedčiť svojimi parametrami davy záujemcov.

Náš tip
Prehľad najzaujímavejších tém týždňa z oblasti elektromobility (44/2023)
Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojElektromobil.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.