Tesla buduje najväčšie batériové úložisko elektrickej energie. Kapacita začína na 730 MWh

Najväčšie batériové úložisko na svete (batérie Tesla Megapack) poháňané veternou a solárnou energiou (Zdroj: Tesla)

Spoločnosti Tesla a Pacific Gas & Electric začali s výstavbou obrovského batériového úložiska elektrickej energie s plánovanou kapacitou 730 MWh. Umiestnené je v oblasti Moss Landing v Kalifornii a malo by ísť o najväčšie li-ionové batériové úložisko na svete. Informuje o tom portál Renewable Energy World.

Komplex bude vlastniť a prevádzkovať distribučná spoločnosť Pacific Gas & Electric, no s návrhom, výstavbou a potrebnou údržbou pomôže Tesla.

Svoj domov tu zatiaľ nájde 256 priemyselných batériových úložísk Tesla Megapack s kapacitou 3 MWh. Megapack zaberá o 40% menej miesta, vyžaduje o 90% menej dielov a môže byť postavený až 10-krát rýchlejšie ako alternatívne riešenia na skladovanie energie.

Možné rozšírenie kapacity na 1,1 GWh

Prvotný plán počíta so skladovaním a distribúciou 730 MWh, ktoré budú v čase vysokého dopytu do rozvodnej siete dodávané rovnomerne počas 4 hodín. Aspoň tak to umožňuje plánovaný výkon 182,5 MW.

Súvisiacie články

Súčasťou zmluvy je pritom klauzula o možnom budúcom rozšírení komplexu pre potreby 6-hodinovej distribúcie s celkovou kapacitou 1,1 GWh. Distribučná spoločnosť Pacific Gas & Electric vo svojej “megabaterke” vidí veľký potenciál. Po dokončení a spustení do prevádzky má zohrávať dôležitú rolu pri zvýšení celkovej efektívnosti a stability elektrickej siete.

Zároveň do kolobehu zapojí elektrickú energiu z obnoviteľných zdrojov, čím má znížiť závislosť na fosílnych palivách. Aby toho nebolo málo, znížiť sa môžu aj ceny pre odberateľov. Analytici predpovedajú, že v porovnaní s tradičnými riešeniami sa celková úspora počas 20-ročnej životnosti projektu vyšplhá na niečo vyše 100 miliónov dolárov.

Rezerva, ktorá pomôže Kalifornii

Nové batériové úložisko energie má slúžiť na poskytovanie doplnkových a podporných služieb. V praxi by to malo znamenať aj to, že fungovať bude ako rezerva, ktorú bude možné rýchlo distribuovať, aby sa tak zabezpečila stabilita distribučnej sústavy.

Okrem toho má Kalifornii pomôcť s dosiahnutím cieľa 100% výroby elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov, čo chce dosiahnuť do roku 2045.

Náš tip
InoBat Auto, slovenská firma na výrobu batérií, získala 10 miliónovú investíciu od ČEZ
Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojElektromobil.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.