Prehľad najzaujímavejších tém týždňa z oblasti elektromobility (49/2023)

Počas posledného týždňa sa vo svete elektromobility udialo hneď niekoľko zaujímavých vecí. Aby ste o žiadnu dôležitú informáciu neprišli, pripravili sme pre vás prehľad tých najzaujímavejších správ, ktoré prišli počas prebiehajúceho týždňa.

Kia EV6 sa dočká vylepšení

Elektrický crossover Kia EV6 dostane v roku 2024 niekoľko technologických aj dizajnových vylepšení. Ponuka elektromobilov Kia s označením EV sa rýchlo rozrastá a prvý model s týmto označením, ktorý bol uvedený v roku 2021, očakáva v nasledujúcom roku facelift. Kia chce držať krok s konkurenciou nových elektromobilov. V októbri predstavila sériovú verziu nového kompaktného crossoveru EV5 a dvojicu nových konceptov EV3 a EV4.

Pri výročí narodenín portálu prinášame súťaž o 100 kalendárov

História portálu MojElektromobil.sk sa začala písať ešte v roku 2017. Pod menom eAutoPortal.sk sme to, na prvý pohľad možno trošku paradoxne, odštartovali 1. apríla. Na Deň bláznov… Toto rozhodnutie za sebou v skutočnosti malo hlbšiu myšlienku. Elektromobilita na Slovensku bola vo svojom ranom štádiu a téme sa naplno venovalo „len pár bláznov“. A my sme sa videli medzi nimi. A keďže už postupne odrátavame dni do najkrajšieho obdobia roka, do Vianoc, tak sme sa rozhodli spojiť tieto dve príležitosti do narodeninovo-vianočnej súťaže. Pre fanúšikov sme si pripravili 100 kusov nástenných kalendárov elektromobilov na rok 2024 vo formáte A3.

Súvisiacie články

Nabíjať budeme za lacno aj v roku 2024

Slovenské domácnosti v roku 2024 nebudú v porovnaní s rokom 2023 platiť viac za elektrickú energiu. Ako informoval tlačový odbor MH SR, ceny elektrickej elektriny, plynu a tepla sa v roku 2024 pre domácnosti nezmenia. Meniť sa nebudú ani poplatky a ceny za distribúciu. Pre majiteľov elektromobilov by to v praxi malo znamenať, že počas roka 2024 budú za domáce nabíjanie platiť rovnako ako v roku 2023.

Volkswagen pozastavil výrobu svojich dvoch elektrických modelov

Koncernové dvojičky, Volkswagen ID.3 a Cupra Born to majú na trhu s elektromobilmi náročné. V ich cenovej kategórii existuje veľa schopných konkurentov, a práve to je hlavným dôvodom, prečo sa ich výroba pozastavuje, pretože Wolkswagen zaznamenáva pokles dopytu. Automobilka momentálne bojuje aj s nedostatkom motorov. Problém je konkrétne s nedostatkom motorov APP550 s výkonom 210 kW a krútiacim momentom 550 Nm. Spomínané modely ale používajú staršie motory a problémy s dostupnosťou sa ich nedotkli.

Vylepšili populárne BMW tak, že na jedno nabitie prejde aj tisíc kilometrov

BMW iX je veľké elektrické SUV, ktoré ponúka vysoký výkon, obrovskú batériu a veľmi slušný dojazd. Pre jeho dizajn je tento elektromobil milovaný, no nenávidený zároveň. V ponuke je v troch verziách, pričom tá najvýkonnejšia (BMW iX M60) má 619 koní a z 0 na 100 km/h dokáže zrýchliť len za 3,8 sekundy. Prototyp BMW iX so špeciálnou batériou dokáže na jedno nabitie prejsť neuveriteľných 978 kilometrov podľa testovacej metodiky WLTP.

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojElektromobil.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.