Nissan mení plány. Chystá štyri nové elektromobily

Nissan X TRAIL e-POWER | Zdroj: Nissan

Nissan investuje 500 miliónov dolárov do transformácie svojho závodu v Mississippi na hlavné centrum výroby elektrických vozidiel v Severnej Amerike. Od svojho otvorenia v roku 2003 závod vyrobil viac ako 5 miliónov benzínových nákladných vozidiel, crossoverov a dodávok, informuje InsideEVs

Zariadenie s rozlohou 4,7 milióna štvorcových stôp (436 644 m²) však v súčasnosti prechádza prípravami na výrobu elektrických vozidiel. Do polovice tohto desaťročia plánuje Nissan začať výrobu niekoľkých batériových elektrických vozidiel pre svoje značky Nissan a Infiniti. Stať sa tak má pravé v závode v Kantone. David Johnson, šéf výroby a inžinierstva spoločnosti Nissan pre Severnú Ameriku, uviedol, že Kanton bude nasledujúcich päť až šesť rokov slúžiť ako centrum elektrifikácie Severnej Ameriky a stane sa miestom pre nové platformy a technológie.

Aj keď má Nissan predchádzajúce skúsenosti s výrobou elektrických vozidiel, najmä s uvedením hatchbacku Leaf pred viac ako desiatimi rokmi, cieľom spoločnosti je využiť poznatky získané z tohto projektu vo svojom najnovšom úsilí. Očakáva sa, že nadchádzajúce elektrické vozidlá od Nissanu prídu konkurencieschopné z hľadiska výbavy aj dizajnu.

Nissan Qashqai e-POWER | Zdroj: Nissan

Zatiaľ bude Canton paralelne pokračovať vo výrobe vozidiel poháňaných plynom spolu s elektromobilmi. Montážne linky umožnia výrobu elektrických vozidiel popri sedane Altima poháňanom plynom. Podľa výrobného plánu dodávateľov závod začne vyrábať dva elektrické sedany v roku 2026, po ktorých budú nasledovať dva elektrické crossovery v rokoch 2027 a 2028. Stojí za zmienku, že sa zdá, že vo výrobe dochádza k miernemu oneskoreniu, keďže pôvodné oznámenie uvádzalo výrobu elektromobilov od roku 2025.

Súvisiacie články

Zväčšiť sa majú aj výrobné priestory

Aby sa uľahčila výroba týchto nových modelov EV, Nissan rozšíri kapacitu závodu v Kantone tak, aby vyhovoval montáži batérií a výrobe ďalších komponentov. Hoci neexistuje žiadny konkrétny časový plán, kedy závod v Kantone prejde na plne elektrickú výrobu, Johnson potvrdil, že všetky nové produkty, ktoré sú v súčasnosti plánované pre závod, sú elektrické vozidlá.

Transformácia závodu v Kantone podčiarkuje záväzok spoločnosti Nissan voči elektrickému veku a jej ambíciu vybudovať si silnú pozíciu na severoamerickom trhu s elektrickými vozidlami. Vďaka značným investíciám a strategickému zameraniu na elektrickú mobilitu sa Nissan snaží splniť meniace sa požiadavky zákazníkov a zároveň prispieť k udržateľnej budúcnosti v automobilovom priemysle.

Náš tip
Test Xiaomi Electric Scooter 4 Ultra: Skvelý pomocník do mesta aj terénu
Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojElektromobil.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.