Toto má byť recept na lacnejšie elektromobily. Výsledok sa prejaví o pár rokov

Foto: Radovan Hlôška

Hoci nedávne porovnanie ukázalo, že na náklady na kúpu a prevádzku elektromobilov sa v porovnaní s alternatívou zo segmentu vozidiel so spaľovacím motorom pomaly vyronávavú, misky váh by sa už čoskoro mohli výraznejšie nakloniť na stranu “zelených áut”. Veľkú časť predajnej ceny tvoria batérie, a práve preto automobilky investujú nemalé peniaze do ich výskumu a vývoja, aby nutné náklady citeľne stlačili smerom dole.

Ako prezrádza koncern Daimler odpoveďou na najbližšie roky by mohli byť takzvané LFP batérie. Lithium-železo-fosfátové akumulátory sú presne tým typom, ktorý je lacnejší na výrobu, čo sa prirodzene odrazí aj na prípadnej predajnej cene celého vozidla. Automobilky k ich nasadzovaniu doteraz pristupovali pomerne opatrne, no postupne začínajú s ich používaním primárne v segmente cenovo dostupnejších modelov, hoci to neplatí vždy.

Zatiaľ len pre lacnejšie modely

Takouto cestou sa však plánuje vydať práve Daimler v najbližších rokoch. LFP batérie chce na začiatok používať v segmente svojich lacnejších vozidiel, respektíve pri modeloch, ktoré budú určené skôr do mestskej premávky a na kratšie trasy. Pri prémiovom segmente, kde zákazníci očakávajú vyšší dojazd nateraz k žiadnym podobným zmenám pristúpiť nechce. 

Súvisiacie články

Ako informuje portál InsideEVs, prvé modely značky Mercedes-Benz s LFP batériami by sa na trh mali dostať v rokoch 2024 až 2025. Konkrétné by malo ísť o dvojicu modelov EQA a EQB. Koncern zatiaľ neprezradil príliš veľa detailov. O aký veľký cenový rozdiel pôjde v praxi nekomentuje. Rovnako tak neprezrádza ani to, ktorá firma by mohla byť dodávateľom nových batérií. Špekuluje sa, že v konečnom dôsledku by mohlo ísť o známeho batériového giganta CATL, s ktorým má koncern Dailmer dohodnutú dlhodobú spoluprácu.

Po LFP batériách siahajú aj ďalší

S používaním LFP batérií pritom začína aj Tesla. Používa ich vo svojich elektromobiloch Tesla Model 3 a Tesla Model Y. Tento krok pravdepodobne spôsobil aj to, že základný Model 3 je aktuálne možné zakúpiť s výrazne vyšším dojazdom, no za pôvodnú cenu. Vo všeobecnosti sa preto očakáva, že cena budúcich modelov značky Mercedes-Benz pôjde citeľne dole. Na detaily si samozrejme ešte budeme musieť chvíľu počkať. 

Náš tip
Oplatí sa viac spaľovák alebo elektromobil? Prepočty hovoria jasne
Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojElektromobil.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.