LG Chem zdvojnásobí produkciu batérií, dopyt ťahá rastúca výroba Tesly

LG Chem Čína (Foto: Reuters)

Kórejský LG Chem prednedávnom začal vyrábať batériové články aj pre Teslu. Americkej automobilke rýchlo rastie dopyt na čínskom trhu a preto LG Chem zvyšuje výrobu o viac ako 100%.

Do elektromobilov Tesla dlhé roky dodával batériové články výhradne japonský Panasonic. Po silnom náraste dopytu a po overení technológie sa Tesla rozhodla v Číne využiť aj produkty LG Chem, ktorá v meste Nanjing vyrába LFP (železofosfátové) batériové články pre elektromobilly. Tie neobsahujú kobalt ani nikel.

Zvýšená produkcia

Agentúra Reuters oznamuje, že tento kórejský výrobca plánuje viac ako zdvojnásobiť výrobnú kapacitu v Číne. Zdroje Reuters hovoria o zvýšení výrobnej kapacity pre amerického výrobcu elektromobilov Tesla, ktorý zároveň zvyšuje výrobu na najväčšom automobilovom trhu sveta. V Číne vyrábajú Model 3 a aktuálne začínajú so sériovou výrobou crossoveru Model Y.

Súvisiacie články

Portál Electrek píše, že LG Chem do čínskej fabriky investuje 500 mil. dolárov v budúcom roku, aby pokryla dopyt Tesly po týchto batériách. Ide o valčekové články typy 2170 pre Model 3 a Model Y, firma má vyrobiť celkovo 8 GWh týchto článkov. Okrem Číny plánuje LG Chem podporiť aj výrobu doma v Kórei. Tým zabezpečí dodávky batérií pre Teslu v Berlíne a v Kalifornii a tiež dodávky pre e-vozidlá od Audi, General Motors, Hyundai, a ďalšie.

Fabrika na výrobu elektromobilov TeslaGiga Šanghaj (Foto: Reuters)

Tesla vyvíja aj vlastné batérie

Tesla pred pár mesiacmi oznámila vývoj vlastných batériových článkov. Batérie Tesla 4680 majú väčší objem, energetickú hustotu a teda poskytnú väčší dojazd. Tesla však pracuje na kontrole celého dodávateľského reťazca výroby batérií. Kúpila spoločnosti, ktoré ťažia a spracovávajú lítium a ďalšie suroviny a tiež vyvíja rýchlejší a masívnejší výrobný proces.

Batérie Tesla 4680 uvidíme vo vozidlách Cybertruck a Tesla Semi, no ešte potrvá nejakú dobu, kým ich automobilka začne vo veľkom vyrábať. Preto sa dnes spolieha na dodávateľov.

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojElektromobil.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.