Hyundai-Kia dosiahli bod zlomu. Na trhu e-áut sa im darí lepšie ako na trhu “spaľovákov”

Hyundai Kona EV v závode v českých Nošoviciach (Foto: Hyundai)

Spaľovacie modely koncernu Hyundai-Kia sa v 1.kvartáli 2020 podieľali 8,9 percentami na globálnych predajoch automobilov. V prípade e-vozidiel to bolo 9,9% z globálneho trhu elektromobilov. Môžeme teda povedať, že na trhu e-áut je tento koncern aktuálne konkurencieschopnejší ako v prípade vozidiel s vnútorným spaľovaním.

Predaje elektromobilov Hyundai 2014-2019 (Zdroj: Hyundai)

20-násobný nárast predajov za 4 roky

V 1.kvartáli 2020 sa podľa MarkLimes predalo na svete 290 436 elektrických vozidiel. Ázijský koncern Hyundai-Kia Automotive Group sa na tom podieľalo počtom 28 796 vozidiel. V roku 2016 pritom predal len 1 392 elektromobilov.

Od prvého kvartálu 2016 do 2020 Kia a Hyundai zvýšili svoj trhový podiel e-vozidiel z 2,05% na súčasných 9,9% a umiestnenie z 15. na súčasné 4.miesto v rebríčku predajov (za Teslou, Renault-Nissanom a VW Group).

87 miliárd do elektromobility

Do roku 2025 plánuje Hyundai-Kia investovať 87 miliárd dolárov a priniesť na trh 23 elektrifikovaných vozidiel. 11 z nich má byť plne elektrických. Všetky tieto modely prídu na trh v čase, keď veľké automobilové trhy (Čína, Nemecko, Veľká Británia a Francúzsko) poskytnú ešte atraktívnejšie dotácie na ich kúpu.

Súvisiacie články
Koncept Hyundai 45 EV (Zdroj: Hyundai)

“Hyundai-Kia plánuje predstaviť elektrické vozidlo s pracovným názvom “NE” na platforme pre elektromobily e-GMP v budúcom roku. Platforma pre elektromobily môže prispôsobiť priestory pre batériu a zvýšiť dojazd v porovnaní s elektrickými modelmi s konštrukciou spaľovacích vozidiel. Z dlhodobého hľadiska sa zefektívni aj štruktúra nákladov s cieľom zabezpečiť kvalitu a cenovú konkurencieschopnosť vozidiel.” píše portál Business Korea.

Hyundai a Kia veria, že dokážu dohnať Teslu viacerými novými modelmi. Prvý model na platforme e-GMP (SUV s dojazdom 500 km) mal byť predstavený tento mesiac, udalosť však bola kvôli pandémii presunutá. Tento model by sa mal predávať pod prémiovou značkou Genesis.

Koncept Hyundai Prophecy EV (Zdroj: Hyundai)

Niekoľko elektromobilov sa už vyrába

Hyundai tiež v apríli predstavil koncept športového sedanu Prophecy EV a retro crossover 45 EV. Hyundai potvrdil, že tieto vozidlá vstupujú do sériovej výroby a aktuálne by sa už mali vyrábať prvé kusy. Hyundai tiež nedávno zvýšil výrobu obľúbeného elektromobilu Kona EV v závode v Českej republike, z ktorého chce obsluhovať celoeurópsky trh.

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojElektromobil.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.