Slovenský elektrický nakladač: KOVACO má vymeniteľné batérie aj diaľkové ovládanie

Slovenský výrobca elektrických nakladačov KOVACO sľubuje vyše 8 hodín pracovnej výdrže. Má vymeniteľné batérie a dá sa ovládať aj na diaľku. Spoznajte Elise 900.

KOVACO Elise 900 je slovenský, šmykom riadený elektrický nakladač. Nie je úplne tichý, no bežný rachot motorov u neho nepočuť. Bežnú hlučnosť nakladačov znižuje zo 110 dB na 80 decibelov. Vypočujte si ho vo videu:

Pohonná jednotka a ďalšie parametre

O pohon sa starajú 3 elektromotory. Dva zabezpečujú pohyb vozidla a tretí ovláda hydrauliku. V každom kolese sa nachádza prevodovka, ktorá zabraňuje vysokým rýchlostiam a zameriava sa na presnosť. Elise 900 sa vie pohybovať v rýchlostnom rozmedzí 0,4-12 km/h. Jeho svetlá výška je 262 mm.

Hydraulické ramená dosiahnu výrazne vyššie ako klasická konkurencia, až 3,64 m. Konkurenciu prekonáva aj ďalšou vychytávkou – automatické vyrovnávanie lyžice do vodorovnej polohy. Dokáže jazdiť v stúpaní až do 35° a zvládne 1,4 tony nákladu. Max. bočný náklon je 47°.

Spoločnosť pôvodne vyrábala len nadstavce pre tento nakldač pre rôzne využitia. To ponúkla aj pre vlastný nakladač. Celkovo ide o vyše 40 rôznych predných nadstavcov – pluhy, lyžice, čističe alebo kosačky.

Diaľkové ovládanie a batérie

Bezkonkurenčnou vychytávkou Elise 900 je vlastná mobilná appka a rádiové spojenie, cez ktoré je možné bager ovládať na diaľku. Pracuje vo frekvencii 433 MHz.

Súvisiacie články

Snáď jedinou výraznou nevýhodou tohto pracanta je to, že doň nemôžete len tak naliať naftu a pracovať ďalej. Je potrebné mať poruke druhú nabitú batériu a po vybití tej prvej ju vymeniť.

Kapacita batérie je buď 39 kWh (8+ hod. práce) alebo 29 kWh (6 hodín práce).

Elise 900 vznikol vďaka myšlienke vyrobiť tichší a ekologickejší nakladač. V čase uvedenia na trh bol jediný na svete a je ním dodnes.

Páči sa vám? Pozrite si ďalšie videá:

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojElektromobil.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.