Mini Aceman oficiálne predstavený – prvý výlučne elektrický model v ponuke

Zdroj: BMW

Hoci Mini už ponúka modely Cooper a Countryman s elektrickým pohonom, oba tieto modely sú však k dispozícii aj so spaľovacími motormi. S modelom Aceman predstavila britská značka spadajúca pod koncern BMW svoj prvý čisto elektrický modelový rad. Automobilka Mini prezradila podrobné detaily k novinke predstavenej na autosalóne v Pekingu.

Elektrické Mini Aceman: rozmery

Nový elektromobil technicky vychádza z klasického hatchbacku, zároveň v portfóliu výrobcu nahradí aj jeho 5-dverovú verziu. Novinku výrobca radí medzi ikonu značky, trojdverový Cooper, a kompaktný crossover Countryman – s dĺžkou 4,07 metra je Aceman bližšie k 3,90-metrovému Cooperu ako ku Countrymanu (4,43 metra). Napriek tomu jeho výška 1,50 metra z neho jednoznačne robí crossover.

Elektromobil Mini Aceman | Zdroj: BMW

Z hľadiska pohonného ústrojenstva je taktiež porovnateľný s novou generáciou Mini Cooper, ktorá mala premiéru na minuloročnom autosalóne IAA Mobility – s jednou výnimkou. Rovnako ako Cooper E má aj základný model Aceman E pohonnú jednotku s výkonom 135 kW a krútiacim momentom 290 Nm.

Elektromobil Mini Aceman: Batéria a dojazd

Batéria modelu Aceman E s kapacitou 42,5 kWh je však o niečo väčšia ako batéria modelu Cooper E (40,7 kWh). Jednou z výhod je, že s dojazdom podľa WLTP 310 kilometrov dokáže Aceman E v základnej konfigurácii prejsť ešte o čosi viac než menší Cooper E.

Trojica nových modelov Mini Cooper, Mini Aceman a Mini Countryman | Zdroj: BMW

V prípade vyššieho modelu Aceman SE však nedošlo v porovnaní s Cooperom SE ku žiadnym zmenám: výkon je rovnako ako v prípade modelu Cooper 160 kW a maximálny krútiaci moment 330 Nm. Akumulátor poskytuje rovnakú kapacitu 54,2 kWh. Prekvapujúce je, že s rovnakou kombináciou batérie a pohonu dokáže malý crossover prejsť dokonca o štyri kilometre ďalej v porovnaní s modelom Mini Cooper SE – konkrétne 406 namiesto 402 kilometrov podľa WLTP.

MINI Aceman E umožňuje DC nabíjanie výkonom 75 kW a Aceman SE až 95 kW, čo znamená nabitie batérie z 10 na 80 percent za menej ako 30 minút. Obe verzie sú vybavené palubnou nabíjačkou s výkonom 11 kW.

Súvisiacie články
Interiér novinky Mini Aceman | Zdroj: BMW

Mohlo by vás zaujímať:

Napriek tomu, že nový Aceman meria na dĺžku iba o čosi viac ako štyri metre, poskytuje päť miest pre posádku a batožinový priestor s objemom 300 litrov. Po sklopení zadných sedadiel je možné objem kufra zväčšiť až na 1 005 litrov.

Mini Aceman pre rok 2024 | Zdroj: BMW

Mini Aceman: Cena a dostupnosť

Cenovka pre verziu Mini Aceman E bola pre nemecký trh stanovená na úrovni 34 900 eur, zatiaľ čo výkonnejšia verzia s väčším akumulátorom Mini Aceman SE štartuje na 38 900 eurách. Slovenské ceny modelu ani jeho uvedenie na trh nám zatiaľ nie sú známe.

Konkurenciou novému malému crossoveru budú tvoriť predovšetkým malé imidžové crossovery, ako napríklad nový Fiat 600e, ktorý sme nedávno testovali. V podobnej cenovej hladine nájdeme aj Volvo EX30.

Náš tip
Test Volvo EX30: Švédska imidžovka nielen do mesta
Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojElektromobil.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.