XPeng P5: Takto si systém autonómnej jazdy poradil s mestskou premávkou | VIDEO

Zdroj: XPeng

Čínska automobilka Xiaopeng Motors, známa ako XPeng, zverejnila video z testovania svojho systému autonómnej jazdy City Navigation Guided Pilot. Testovacia jazda bola vykonaná v premávke čínskeho mesta Kanton na elektromobile XPeng P5. Na tému upozornil portál InsideEVs.

Pokročilý asistenčný systém čínskeho výrobcu má byť podobný Full Self-Driving riešeniu Tesly. Rozdiel je v tom, že XPeng pre svoj systém využíva okrem kamier aj LiDAR. Dvojica automobiliek k tomu jednoducho pristupuje úplne opačne. 

Video z testovacej jazdy ukazuje ako si toto riešenie dokáže poradiť v rôznych situáciách, ktoré so sebou prináša typická mestská premávka. Vozidlo sa automaticky dokáže prispôsobiť aktuálnemu stavu na cestách, pričom z videa vyplýva, že všetky úkony zvláda bezpečne a plynulo.

Súvisiacie články

Napriek tomu, že video vyzerá sľubne, na vynášanie konkrétnych záverom je ešte príliš skoro. Ide o beta verziu softvéru, no čo je dôležitejšie, skúšobná jazda prebiehala v plnej réžií automobilky. 

Pokročilý asistenčný systém pre autonómnu jazdu nebude štandardnou súčasťou vozidiel značky XPeng. Pôjde o funkciu, ktorá bude dostupná za príplatok. Automobilka zatiaľ svoje vozidlá predáva len v domovskej Číne, avšak už vo veľmi blízkej budúcnosti počíta so spustením predaja aj v Európe.

Náš tip
Nemecko je o krok bližšie k rozbehnutiu autonómnych taxíkov
Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojElektromobil.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.