Elektrický skibus má Demänovská dolina aj lyžiarske stredisko v Kaprune

Ekologická a bezplatná. Taká je po novom kyvadlová doprava v rámci komunity Kaprune v salzburskom Pinzgau. Od štedrého dňa je tu v prevádzke prvý rakúsky plne elektrický skibus. Bližšie informácie na svojich stránkach uverejnil auto.oe24.at.

Trasa tohto nového skibusu sa začína v centre obce a vedie k stanici Maiskogelbahn. Od tohto bodu sa cestujúci dostanú vyššie na svah prostredníctvom lanoviek.

Elektrické autobusy sú budúcnosťou zdieľanej dopravy. Zdroj: Tobus

 

Dostatok priestoru pre 67 cestujúcich

Partnermi bezplatného skibusu poháňaného čistou elektrinou sú Gletscherbahnen, obec a v neposlednom rade turistické združenie Kaprun. Celková dĺžka skibusu je 9,5 metra a šírka 2,33 metra. Vďaka týmto rozmerom sa skibus dokáže otáčať v úzkych mestských uličkách. Po večeroch sa potom nabíja v garáži Postbusu v Zell am See.

Elektrický skibus je úplne tichý bez emisií a s priestorom pre 67 cestujúcich. Zimní dovolenkári majú teraz možnosť vzdať sa svojich spaľovacích áut a nechať sa zviesť do cieľa bez emisií. Na základe odhadov Gletscherbahnen by sa týmto spôsobom mohlo ušetriť len v Kaprune približne 1,5 milióna auto-kilometrov ročne.

Elektrobusy nie sú novinkou

Elektrobusy v Rakúsku už dávno nie sú novinkou. Spoločnosť Postbus AG prevádzkuje od minulého roka vo Vorarlbergu štyri plne elektrické autobusy pre miestny dopravný zväz. V lete 2022 by malo byť v južnom Weinvierteli do prevádzky uvedených celkovo jedenásť e-Postbusov, čím by sa oblasť mala premeniť na E-Bus región.

Súvisiacie články

Okrem týchto plne elektrických spojov zastrešuje ďalej spoločnosť Postbus niekoľko liniek, po ktorých jazdia plne elektrické autobusy už niekoľko rokov. Svoje kapacity by však chcela ďalej rozširovať a do roku 2027 prevádzkovať už celkovo 62 nových elektrobusov.

Scania Citywide elektrický autobus | Zdroj: ABB / Alexander Klačman

Elektrický skibus nechýba ani v Demänovskej doline

Plne elektrický skibus nechýba ani na Slovensku. TASR informovala o nasadení plne elektrického skibusu v obci Demänovská Dolina. Od tohto týždňa je v prevádzke elektrický skibus, ktorého primárnou úlohou je slúžiť pre dopravu tamojšieho lyžiarskeho strediska.

Katarína Šarafínová z Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) potvrdila, že skibusová doprava bola v tomto regióne výrazne posilnená. Prevádzkovanie elektrického skibusu je naplánovaná do polovice marca. Cieľom je dosiahnuť na zníženie počtu spaľovacích áut v Demänovskej Doline.

Skibusy jazdia po celom Liptove v podstate už viac ako desať rokov. Vo vozidlách sú obrazovky a aj zvukové hlásiče. Nechýbajú tu ani mobilné hlásiče, prostredníctvom ktorých si lyžiari v mobilnej aplikácií overia, či ich skibus nie je plný.

 

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojElektromobil.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.