e-trnava.eu: Komplexný projekt nabíjania, zdieľania a prenajímania elektromobilov v Trnave je už v prevádzke

Trnava sa môže pochváliť projektom e-trnava.eu, ktorý zastrešuje komplexné služby elektromobility v rámci mesta. K dispozícii sú elektromobily na prenájom či zdieľanie, ako aj nabíjacia infraštruktúra. Okrem elektrických automobilov sú dostupné elektrifikované kolobežky, bicykle a skútre.

V Trnave spustili pomerne nedávno unikátny mestský e-mobility projekt e-trnava.eu. Stojí za ním spoločnosť MTOP s partnermi. Aktuálne sú v rámci neho k dispozícii dve rýchlonabíjacie stanice ABB Terra 53 CJG (CHAdeMO – 50 kW DC, CCS – 50 kW DC, Type 2 – 43 kW AC), pričom koncom tohto mesiaca bude sprevádzkovaná aj tretia rýchlonabíjačka. A to nie je všetko. Spoločnosť MTOP postupne zriadi 4 verejné nabíjacie wallboxy (22 kW AC).

Náš tip
up! city: V Bratislave oficiálne uviedli do života projekt zdieľania ekologických vozidiel

Nabíjanie je spoplatnené minútovou tarifikáciou. Poplatky za nabíjanie je možné uhradiť platobnou alebo RFID kartou, ako aj mobilom. Pri každej nabíjacej stanici je dostupný vysokorýchlostný internet. Nabíjačky sú monitorované online kamerovým systémom, takže si môžete kedykoľvek overiť ich aktuálnu dostupnosť. V cene nabíjania máte aj kávu, ktorú si môžete vychutnať v priľahlých prevádzkach.

Susedské zdieľanie elektromobilov

V rámci zdieľania elektrických automobilov bude možné využiť zaujímavú službu. Vo vybraných komplexoch budú k dispozícii elektromobily, ktoré si budú môcť susedia navzájom zdieľať. Služba bude dostupná prostredníctvom aplikácie, pomocou ktorej si bude možné zarezervovať vozidlo na konkrétny termín. Taktiež bude informovať o aktuálnej polohe vozidla, jeho plánovanej obsadenosti a úrovni nabitia batérie.

Súvisiacie články
Náš tip
Slovenská asociácia pre elektromobilitu sa otvoreným listom zasadzuje za predĺženie dotácií na e-autá

Pre verejnosť aj firmy

Elektrické vozidlá budú na prenájom na deň, týždeň alebo mesiac. Aktuálne sú k dispozícii automobily Nissan Leaf, Peugeot iOn a 7-miestny Nissan e-NV200. Okrem automobilov je možné zapožičať aj elektrické kolobežky, bicykle a skútre. V decembri sa rozšíri ponuka o Smart Fortwo a Fortwo Cabrio. Od októbra 2018 sa môžete tešiť aj na Teslu Model 3. Projekt e-trnava.eu bude poskytovať svoje služby aj firemným zákazníkom, a to v rámci dlhodobého prenájmu elektromobilov.

Náš tip
Lidl si zaobstaral tri rýchlonabíjacie stanice pre elektromobily. Kde sa ich dočkáme?

Neostáva nám nič iné než projekt e-trnava.eu pochváliť a vyjadriť želanie, že podobné projekty sa rozšíria aj do ďalších slovenských miest. V tejto súvislosti nesmieme zabudnúť ani na nedávno spustený car-sharingový projekt up! city v Bratislave. Len tak ďalej!

Zdroje: e-tranava.eu, trnava-live-sk

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojElektromobil.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.