Počet elektromobilov na Slovensku prekročil hranicu 10 000 kusov

Aj Slováci reflektujú technologický progres a záujem o kúpu elektrifikovaných vozidiel, či priamo elektromobilov prudko rastie. To sa pretavuje aj na vyšší počet elektromobilov na Slovensku.

V minulosti nastal veľký skok v ich počte najmä vďaka záujmu zo strany motoristov i podpore vo forme štátnych dotácií, no v súčasnej dobe je najmä rýchly vývoj v oblasti elektromobility pri súčasnom poklese ceny nových technologických riešení tým, čo pootvorilo dvere elektrickým autám.

Aký je počet elektromobilov na Slovensku?

Zaujímal nás počet vozidiel s hmotnosťou do 3 500 kg s čisto elektrickým pohonom. Ide teda o klasické “autá”, na ktorých šoférovanie je potrebné byť držiteľom vodičského oprávnenia kategórie B.

Počet elektrických vozidiel kategórie M1, M1G a N1 v evidencii vozidiel spravovanej Ministerstvom vnútra koncom decembra 2023 prekročil magickú hranicu 10 000 kusov.

Salón Elektromobilov v Košiciah

Údaje obsahujú nielen tzv. oficiálny dovoz prostredníctvom importérov jednotlivých značiek, ale aj individuálny dovoz či už nových, alebo jazdených vozidiel. Napríklad v prípade značky Tesla na Slovensku úplne absentuje oficiálne zastúpenie. To znamená, že všetky Tesly registrované na Slovensku spadajú práve pod individuálny dovoz.

Mohlo by vás zaujímať:

Exponenciálny rast

Vyššie uvedený zvyšujúci sa rast záujmu Slovákov potvrdzuje aj to, že len za rok 2023 bolo registrovaných vyše 4 000 elektromobilov, čiže viac než 40 % celkového počtu áut v evidencii. Registrácie za rok 2022 dosiahli počet takmer 2 300 kusov, v prípade roku 2021 išlo o necelých 1 400 vozidiel.

Súvisiacie články
Salón Elektromobilov v Bratislave

Výrazne pozitívny efekt štátnej dotácie dokazuje hlavne skok medzi rokmi 2019 a 2020. Práve vtedy došlo k registráciám vozidiel so štátnou dotáciou od Ministerstva hospodárstva. Počet registrácii sa takmer strojnásobil, z 319 elektromobilov registrovaných v roku 2019 na 1 092 kusov za rok 2020.

Celkový počet elektromobilov na obyvateľa je tak porovnateľný s Českou republikou, ktorá na jeseň prekročila počet 20 000 elektromobilov podľa správy portálu fDrive.cz. To nie je nič dobré, pretože Česko bolo pred rokom na predposlednom mieste v EÚ z pohľadu podielu nových registrácii elektromobilov na celkovom počte vozidiel. Slovensko sa umiestnilo na nelichotivej poslednej priečke.

Salón Elektromobilov v Trenčíne

Vyzerá to však, že situácia na Slovensku sa už mení k lepšiemu. Minimálne za rok 2023 sa “naštartovali” aj slovenskí “motoristi” a čoraz častejšie siahajú po vozidlách na elektrický pohon.

Zaujímajú vás odpovede aj na iné otázky ohľadom elektromobility, napríklad:

Kedy bol zaregistrovaný prvý elektromobil na Slovensku?

Ktorá značka má na Slovensku najväčšie zastúpenie z pohľadu počtu vozidiel?

Ako vyzerá situácia s nákladnými vozidlami či s elektrobusmi?

Odpovede sa dozviete v nasledujúcich článkoch, ktoré sa budú venovať podrobnejšej analýze elektrickej mobility na Slovensku.

Náš tip
Predaje elektromobilov onedlho prekonajú spaľováky. Do roku 2030 bude rozdiel markantný
Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojElektromobil.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.