MHD Dunajská Streda už len na elektrický pohon a zadarmo

Zdroj: andrew597123, evidencia-dopravcov.eu

S novým rokom privítalo Mesto Dunajská Streda aj nový koncept MHD. Tá má nové linkové vedenie, jazdí zadarmo a je celá obsluhovaná výlučne elektrobusmi. Správu priniesol portál Evidencia dopravcov.

Mestský úrad bral svoju úlohu zodpovedne. Už na jar minulého roka sa formou dotazníka pýtal svojich občanov na ich preferencie v oblasti dopravy v meste. Jeho výsledkom je cestovný poriadok, ktorý má za cieľ obslúžiť najmä ranné a poobede cestovanie do/z práce, či školy. Nový cestovný poriadok, ktorý vznikol s ohľadom na potreby občanov, vstúpil do platnosti od 1. januára 2024. Prvé spoje boli obslúžené však až v prvý pracovný deň v novom roku, 2.1.2024.

Spolu so zmenou cestovného poriadku došlo aj ku zmene prevádzkovateľa MHD. Tým sa stalo samotné mesto prostredníctvom svojej spoločnosti Municipal Real Estate Dunajská Streda.

Elektrobusy Made in Slovakia

Výkony MHD sú od roku 2024 plne v réžii elektrických autobusov, ktoré mesto obstaralo v minulom roku. Dunajskej Strede sa podarilo získať financie z fondov Európskej únie na nákup dvoch nových elektrobusov slovenskej výroby.

Elektrobus M&I Modulo v Demänovskej Doline | Zdroj: Linda, evidencia-dopravcov.eu

Rovnaké vozidlá jazdia napríklad pre účely obce Demänovská Dolina, ktorá ich využíva na dopravu turistov do lyžiarskeho strediska Jasná.

Súvisiacie články

Ide o vozidlá M&I Modulo, ktoré vyrába slovenská spoločnosť Mobility & Innovation z Orechovej Potône. Pôvod koncepcie je v Maďarsku, cieľom malo byť postaviť modulárny autobus, ktorého segmenty dovoľujú výrobu rôznych dĺžkových variantov.

Mohlo by vás zaujímať:

Po krachu maďarskej spoločnosti MABI, výrobcu pôvodnej verzie autobusu, licenciu odkúpila slovenská firma Mobility & Innovation, ktorá prispôsobila koncepciu vozidla zástavbe ekologických pohonov. V prvom rade išlo o mestské nízkopodlažné elektrobusy s dĺžkou 8 metrov, s ostatnými dĺžkovými variantmi sa zatiaľ nepočíta. Malosériová výroba začala v roku 2022.

Vodíkový M&I Modulo H2Bus | Zdroj: mirec240, evidencia-dopravcov.eu

Výrobca pred dvomi rokmi prezentoval aj prototyp vodíkového autobusu, ten však podľa našich informácií zatiaľ odbyt nenašiel.

MHD zadarmo

Ďalšou podstatnou výhodou novej ekologickej dopravy pre cestujúcich je aj fakt, že mesto poskytuje MHD zadarmo. Už 1.1.2020 zaviedlo bezplatnú mestskú dopravu mesto Komárno, tá je však obsluhovaná staršími naftovými autobusmi externého dopravcu.

Náš tip
Susedná Viedeň zaraďuje do premávky flotilu nových elektrobusov
Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojElektromobil.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.