Obnoviteľné zdroje prekonajú uhlie ako globálny zdroj energie už za 2 roky

Zdroj: Pixabay

Či sa Zem vôbec niekedy spamätá zo stavu, do ktorého sme ju my ľudia dostali, je veľmi komplikovaná otázka. Voľakedy sme v médiách počúvali, že máme posledných pár rokov na odvrátenie katastrofického stavu. Dnes už bohužiaľ ale vieme, že následky nás neminú a budú celkom kruté. Jediné čo teraz ešte môžeme robiť, je zmierňovať ich vplyv a globálne otepľovanie udržať na akejsi možnej hranici. K dosiahnutiu tohto cieľa pomáha aj momentálny celosvetový prechod na obnoviteľné zdroje. Informuje o tom portál electrek.

Prečo nastal zlom práve v roku 2022?

Predpoklad bol, že vykonať takúto značnú zmenu nám bude trvať oveľa dlhšie. Veď aj mnohé európske krajiny boli ešte doteraz značne proti využívaniu alternatívnych zdrojov energie z mnohých dôvodov. Konanie európskych lídrov a občanov ale ovplyvnila vojna na východe. V snahe vymaniť sa spod nadvlády ruského plynu mnohí začali siahať po obnoviteľných zdrojoch.

Súvisiacie články

Táto štatistika ale platí aj pre ostatné časti sveta. V USA sa podarilo ku koncu roka 2022 presadiť Zákon o znižovaní inflácie (IRA), ktorý bude poskytovať finančnú podporu a rozširovať povedomie o využívaní obnoviteľných zdrojov. Do nich za minulý rok Američania dokopy investovali až 10 miliárd USD. Pre mnohých podnikateľov je tento krok výhodný hlavne kvôli vratkom na daniach.

Pozitívneho trendu sa však prekvapivo chytá aj Čína. Podľa ich plánu na roky 2022 až 2027 by ku koncu tohto obdobia mali predstavovať takmer polovicu nových globálnych prírastkov v obnoviteľných zdrojoch energií.

Prevaha obnoviteľných zdrojov už v nasledujúcich rokoch

Čísla OZE by mali stúpnuť do konca roka 2027 až o 2400 gigawattov. To sa rovná približne celej dnešnej ročnej spotrebe Číny. Pred rokom bol tento predpoklad až o 30 % nižší, poukazuje to teda na obrovskú zmenu v smerovaní spoločnosti. Momentálne najvyužívanejším zdrojom energie na svete je uhlie. Už začiatkom roka 2025 by to tak byť nemalo a očakávame, že ho prekonajú práve obnoviteľné zdroje. Pokiaľ sa nám to podarí, udržanie globálneho otepľovania na teplote +1.5 °C by sa stalo reálnym.

Náš tip
Predaje elektromobilov aj v roku 2022 výrazne narástli
Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojElektromobil.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.