Nová softvérová aktualizácia pre modely ENYAQ iV predĺži dojazd a ochráni batériu

Foto: Radovan Hlôška

Škoda Auto začína do nových modelov rodiny ENYAQ iV inštalovať novú verziu softvéru ME3, ktorý prináša viacero vylepšení, vrátane optimalizovanej správy batérie. Tá má ma jednej strane zvyšovať dlhodobú životnosť batérie a súčasne predlžuje dojazd na jedno nabitie. Aktualizácia je nasadzovaná do klasického modelu ENYAQ iV, ako aj do novinky ENYAQ Coupé iV.

Zatiaľ sa to týka novovyrobených kusov, no v priebehu roka bezplatná softvérová aktualizácia dorazí aj na staršie elektromobily, ktoré sú dnes už reálne na cestách. Na už vyrobené kusy má aktualizácia doraziť v druhej polovici roka 2022. Škoda uvádza, že vylepšenia taktiež zvyšujú nabíjací výkon, skracujú dobu nabíjania a mierne upravujú virtuálny kokpit, head-up displej, infotainment systém a online služby ŠKODA Connect. Pre inštaláciu nového softvéru bude nutné navštíviť oficiálny servis značky Škoda. O novinkách informuje v tlačovej správe.

Režim ochrany batérie

V rámci novej verzie softvéru ME3 pribudne na centrálnom displeji možnosť aktivovať špeciálny režim pre ochranu batérie. Fungovať to bude tak, že batéria bude nabíjaná maximálne na 80% celkovej kapacity, čím sa zníži opotrebenie a predĺži životnosť batérie. Funkcia taktiež limituje rýchlosť nabíjania jednosmerným prúdom (DC) a maximálny nabíjací výkon, aby sa zabránilo výkonovým špičkám. Využitie “ochranného režimu” je plne voliteľné a kedykoľvek sa dá vypnúť pre využívanie maximálnej kapacity batérie aj plného nabíjacieho výkonu.

Súvisiacie články

Prehľadnejšie rozhranie aj rýchlejšie nabíjanie

Grafika sekcie pre nabíjanie a dojazd po novom obsahuje aj zobrazovanie cieľa jazdy a potrebných zastávok pre nabíjanie vozidla. V rámci plánovania trasy bude možné ručne pridávať alternatívne nabíjacie stanice. Modely ENYAQ iV s pohonom všetkých štyroch kolies dostanú novú jazdný režim “Traction” pre jazdu na nespevnených a klzkých povrchoch.

Grafické rozhranie má lepším spôsobom zobrazovať objekty v okolí vozidla a úroveň nabitia batérie bude zobrazovaná v %. Jazdné dáta je možné zobraziť samostatne na pravej strane virtuálného kokpitu. V súvislosti s vylepšenou správou batérie, konkrétne termálneho manažmentu, Škoda uvádza, že ENYAQ COUPÉ iV 80 dokáže podľa cyklu WLTP prejsť až 536 km a ENYAQ COUPÉ iV 80x zvládne 516 km.

Pri nabíjaní jednosmerným prúdom budú modely s 62 kWh batériou vďaka novému softvéru využívať nabíjací výkon až 120 kW, modely ENYAQ iV s 82 kWh batériou až 135 kW.

Náš tip
ŠKODA ENYAQ COUPÉ iV: Nová karoséria, lepší dojazd a rýchlejšie nabíjanie. Poznáme prvý cenník
Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojElektromobil.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.