Z 0 na 100 % len za 2 a pol minúty. Ako rýchlo je možné vymeniť batériu v elektromobile?

Zdroj: NIO

Stanice na výmeny batérií spoločnosti NIO prichádzajú v novej verzii. Už tretia generácia obľúbených staníc príde do výroby budúci mesiac. Potvrdil to samotný CEO spoločnosti NIO, William Li, informuje Cnevpost.

NIO oficiálne spojazdní stanice tretej generácie koncom tohto mesiaca. Prvé správy hovorili až o apríli, no všetko nasvedčuje tomu, že sa celý proces urýchli. Podľa oficiálnych informácií poskytnutých spoločnosťou prostredníctvom mobilnej aplikácie sa zákazníci dočkajú presne 28. marca.

Prvýkrát bola takáto verzia výmennej stanice predstavená na evente NIO Day 2022 v decembri minulého roku. Mala by byť schopná uložiť až 21 batérií, čo je o 8 viac ako pri predchádzajúcej verzii, a tiež o 16 viac ako pri prvej verzii.

NIO ET7 | Zdroj: NIO

Denná prevádzková kapacita jednej stanice sa tak zvýši o 30 % oproti pôvodnej. Konkrétne sa môže pri ideálnych podmienkach použiť až 408-krát za deň. Po novom budú výmenné stanice obsahovať aj dva LiDARy a dva čipy od Nvidie s názvom Orin. Zlepší sa tak aj jej celkový výpočtový výkon.

Súvisiacie články

Koľko takýchto staníc sa dočkáme?

Prvé informácie spoločnosti hovorili o 400 staniciach na výmenu batérií v roku 2023, no len nedávno sa pre priaznivé podmienky zvýšil počet na 1 000 kusov. Samotný CEO spoločnosti sa vyjadril, že spoločnosť chce urýchliť nasadenie staníc tak, aby do konca roka mala spoločnosť v prevádzke až viac ako 2 300 staníc (vrátane starších).

Hromadná výroba sa má začať v apríli, kde pri priaznivom vývoji sa má zrýchliť hneď v máji. V júni je plán zrýchliť výstavbu až na 120-150 staníc za mesiac. Zákazníci tejto automobilky majú teraz možnosť prostredníctvom zoznamu želaní v mobilnej aplikácii vybrať, kde by chceli aby sa ďalšie stanice nachádzali. Túto možnosť doteraz využilo viac ako 130 000 používateľov.

68,3 % z nich si želá batériové stanice v mestských oblastiach a ďalších 31,27 % by preferovalo výstavbu staníc viac v okolí diaľnic. Najčastejšie sa v zozname želaní objavilo mesto Peking, nasledovali Šanghaj a Suzhou.

Náš tip
Nová funkcia aplikácie Waze ukáže len nabíjacie stanice kompatibilné s vašim autom
Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojElektromobil.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.