“Mercedes” bude vyrábať batérie do elektromobilov vo vlastnej “Gigafactory”

Najdrahšou výrobnou položkou elektromobilov sú dnes vo všeobecnosti batérie. Mnohé automobilky si po vzore Tesly začínajú uvedomovať, že výrobou vlastných batérií, by mohli získať významnú konkurenčnú výhodu. A to minimálne z hľadiska cenotvorby. Spoločnosť Daimler nie je výnimkou. Veď automobilka Mercedes-Benz, ktorá je jej súčasťou má v oblasti elektromobility veľké plány. Daimler začal v týchto dňoch s výstavbou novej továrne na výrobu Li-Ion batérií v Kamenzi. Tá bude o čosi skromnejšou obdobou Gigafactory od Tesly.

Spustenie novej továrne na výrobu Li-Ion batérií je súčasťou veľkých investícií Daimleru do vývoja elektromobilov. Ich výška je 10 miliárd eur, pričom čerpanie je nastavené na najbližších 5 rokov. Spoločnosť chce mať do roku 2022 na trhu viac ako 10 elektrických automobilov.

Náš tip
Európska továreň Tesly, tzv. Gigafactory 3, vyrastie pravdepodobne v Česku alebo Fínsku

Nemecká “Gigafactory” za pol miliardy

Jenou z prvých väčších investícií bude dobudovanie areálu, kde stojí továreň spoločnosti Accumotive, ktorá patrí pod Daimler. Tá doposiaľ vyprodukovala viac ako 80 000 Li-Ion batérií. Nová továreň bude mať zhruba 4-násobne väčšiu rozlohu, tzn. cca 80 000 metrov štvorcových. Do prevádzky by mala byť uvedená v polovicu budúceho roka. Celkový počet zamestnancov Accumotive by mal vzrásť do roku 2020 dvojnásobne. Tzn. na 1 000 zamestnancov.

Súvisiacie články

Nemecká “Gigafactory” zhltne cca 500 miliónov eur, pričom jej výstavba bola slávnostne zahájená pred pár dňami. A to aj za účasti nemeckej kancelárky Angely Merkeleovej. Produkcia továrne zatiaľ nie je známa, isté však je, že by mala každým rokom stúpať.

Zdroj: tlačová správa, titulná fotografia: Daimler

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojElektromobil.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.