Do Šurian prichádza obrovská investícia. Budú sa tu vyrábať batérie do elektromobilov

Zdroj: Systemylogistiky

Na Slovensko prichádza obrovská investícia. Potvrdí sa, že sme krajinou známou najmä výrobou automobilov a teraz sa priblížime aj k tej zelenej výrobe. V Šuranoch vyrastie fabrika, ktorej výrobná kapacita bude na úrovni 20 GWh a bude stáť na pozemku s veľkosťou 65 hektárov, informuje Ministerstvo Hospodárstva.

„Som veľmi rada, že jedna z prvých investícií, ktoré môžeme za môjho pôsobenia oznámiť, bude výstavba gigabaterkárne, ktorá je kľúčová pre budúcnosť automobilového priemyslu a elektromobility nielen na Slovensku, ale v celej Európe. Včera sme urobili prvý zásadný krok, ktorým spoločne deklarujeme, že máme záujem o ďalšiu spoluprácu, že na tejto investícii budeme veľmi intenzívne pracovať a že spoločne tak opäť prispejeme k dekarbonizácii Slovenska.“

 D. Saková, podpredsedníčka vlády

Spoločnosť Gotion InoBat vidí Slovensko ako krajinu s veľkým potenciálom, aj preto svoju investíciu smerovali týmto smerom. Počiatočných 20 GWh sa môže v budúcnosti zmeniť aj na 40 GWh, a to rozšírenim výroby. V Šuranoch tak vznikne približne 1 500 nových pracovných miest, ktoré obsadia prevažne občania Slovenska. Začiatok výroby by podľa investrovom mal prísť v roku 2026, no nič nechcú uponáhľať.

Súvisiacie články

Spoločnosť GIB sa skladá zo slovenského InoBat a čínskeho Gotion High-Tech. Čínska firma patrí do TOP 3 globálnych výrobcov batérií a zároveň je exkluzívnym dodávateľom pre Volkswagen.

GIB je jedinečným príkladom silného partnerstva medzi rýchlo sa rozvíjajúcim startupom so špičkovými skúsenosťami v rozvoji projektov a znalosťami slovenského kontextu a technologickým lídrom schopným poskytnúť plný rozsah technológie a výrobné kapacity na zvýšenie výroby. Spoločne sme schopní umiestniť Slovensko a Európu do stredu zelenej ekonomiky.“

Marián Boček, CEO spoločnosti InoBat

Náš tip
Tesla Cybertruck ešte ani poriadne nezačala svoj predaj, no už má svoju kópiu
Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojElektromobil.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.