Autonómna jazda na prenájom: Volkswagen prichádza s netradičným nápadom

Bosch

Rozšírenie komunikačných technológií, ktoré umožňujú aby auto bolo v kontakte so serverom svojho výrobcu a prijímalo takzvané OTA aktualizácie, otvára dvere pre nové obchodné modely. Základná myšlienka je celkom jednoduchá.

Zákazník pre svoje vozidlo dostáva softvérové aktualizácie, ktoré prinášajú drobné vylepšenia a pokiaľ má záujem, tak si môže zakúpiť doplnkové funkcie. Nechce platiť jednorazovo za trvalé odomknutie? Tak na výber má mesačné či ročné predplatné s relatívne nízky poplatkom.

Na niečo takéto ešte nie sme úplne zvyknutí, no vo svojej podstate nejde o žiadnu novinku posledných dní. Tesla tento obchodný model pri svojich elektromobiloch využíva už dlhý čas. Za jednorazový poplatok ponúkala softvérové odomknutie plného výkonu svojich modelov a mesačné predplatné napríklad zaviedla ako jednu z možností pre získanie systému autonómnej jazdy Full Self-Driving.

Ako píše Motor1, model mesačného predplatného za doplnkové funkcie si tento týždeň osvojila aj automobilka BMW. Zákazník si za zníženú cenu zakúpi auto, ktoré je úplne totožné ako ten istý model v plnej výbave, akurát bude mať softvérovo uzamknuté niektoré funkcie.

Súvisiacie články

Tie si potom môžete na diaľku dokúpiť natrvalo za jednorazový poplatok alebo môžete siahnuť po mesačnom či ročnom predplatnom. Zatiaľ ide o takzvané funkcie pre zvýšenie komfortu ako vyhrievanie sedadiel a volantu alebo rôzne asistenčné systémy. Tento obchodný model je dostupný len na vybraných trhoch a zatiaľ to vyzerá tak, že ide praktické overenie ako to príjme trh.

BMW a Tesla však nie sú jedinými značkami, ktoré sa pohrávajú s podobnou myšlienkou. Volkswagen už dávnejšie spomínal, že do budúcna by chcel svojim zákazníkom v rámci softvérových vylepšení na diaľku ponúkať aj rôzne platené funkcie.

Ako aktuálne informuje portál Bloomberg, vízia Volkswagenu sa medzičasom posunula aj do úplne nových sfér. Najnovším a zatiaľ silne teoretickým, nápadom je dočasné prenajatie režimu autonómnej jazdy za určitý poplatok.

V čom je rozdiel oproti mesačným poplatkom, ktoré sme spomínali v prípade Tesly? Nemecký koncern si to predstavuje trochu inak. Zapáčila sa mu myšlienka skutočne krátkodobého prenájmu – “Pay-as-You-Go”. Zákazník by si režim autonómnej jazdy prenajal vyslovene na niekoľko kilometrov, prípadne na jednu trasu.

Náš tip
Volvo na Slovensku: Odlievať bude ako Tesla, nasadí novú platformu
Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojElektromobil.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.