Nikola získala zákazku na 2 500 elektrických smetiarskych áut, akcie jej stúpli o 25%

O automobilke Nikola Motor ste už pravdepodobne počuli. Do povedomia verejnosti sa dostali najmä vďaka elektrickému kamiónu Nikola One. Smerovanie firmy je teda jasné, pričom nevyhýbajú sa ani špecifickému trhu – pripravujú totiž plne elektrické verzie smetiarskych áut. Aktuálne získali zákazku na 2 500 kusov, čo sa automaticky odrazilo aj na ich akciách. Tie stúpli o 25 %.

Rozumná elektrifikácia

Určite je správne pokračovať v elektrifikácií aj na iných úrovniach ako v osobnej doprave. Nikola Motor sa o to tentokrát snaží aj v prípade smetiarskych áut, ktoré jazdia často výhradne v mestách a obciach. Cena takýchto vozidiel má byť pritom, podľa šéfa automobilky, nižšia ako cena konkurenčných ťahačov, a to konkrétne pod 500 tisíc dolárov za kus.

Aktuálna zákazka na 2 500 kusov sa priamo odrazila aj na hodnote ich akcií. Takmer okamžite vzrástli o 14 % a následne poskočili o ďalších 11 %. Ak sa pozrieme na ich hodnotu, tak išlo o nárast z 36 dolárov za akciu na 45 dolárov. V súčasnosti síce ich hodnota padla na 41 dolárov, aj napriek tomu ide o zaujímavý nárast.

Súvisiacie články

Tesla Semi na obzore

Určite jeden z najočakávanejších ťahačov je aj Tesla Semi, ktorý by mohol prísť k prvým zákazníkom ešte do konca tohto roka. Určite je však lepšie byť mierne skeptický a očakávať skôr budúci rok. Dojazd týchto ťahačov sa pohybuje v hodnotách 500 až 800 kilometrov, v závislosti od konfigurácie. Podľa testov pri plnej záťaži sa však zdá, že tieto čísla by mohli byť nakoniec ešte vyššie.

 

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojElektromobil.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.