Automobilka ZD, ktorá zvažuje výrobu v SR, predstavila nový model elektromobilu

Čínska automobilka ZD, známa aj ako ZhiDou, ktorá pôsobí aj na našom trhu, predstavila nový model mestského elektromobilu s označením D3. Je možné, že aj ten sa bude vyrábať u nás. Automobilka totiž zvažuje výstavbu výrobného závodu na Slovensku.

Automobilka ZD, ktorá súčasťou obrovského koncernu Geely, pod ktorý patrí napríklad aj Volvo, nie je na slovenskom trhu žiadnou neznámou. Ponúka u nás totiž 2 modely malých mestských elektromobilov, ako aj carsharing systém na kľúč. Jej portfólio by sa mohlo už čoskoro rozšíriť aj o novinku s označením ZD D3.

Náš tip
Na Slovensku možno vyrastie továreň na výrobu elektromobilov značky ZD

2 batérie a nadštandardný dojazd

Rovnako ako v prípade starších modelov D1 a D2, aj D3 je 2-miestnym elektromobilom určeným do mestskej premávky. Disponuje výkonom 41 konských síl (30 kW, 105 Nm), vďaka čomu vyvinie maximálnu rýchlosť 105 km/h. O dopovanie elektromotora sa stará lítiová batéria, ktorá môže mať  kapacitu 23 alebo 33 kWh. V prípade 33 kWh akumulátora sa má dojazd pohybovať medzi 310 a 380 km. Európsky cyklus NEDC hovorí dokonca o 412 km. Výrobca uvádza spotrebu energie na úrovni 7,5 kWh/100km. Elektromobil je vybavený palubnou nabíjačkou s výkonom 6,6 kW.

Náš tip
TEST | ZD D1: Najlacnejší elektromobil na slovenskom trhu. Aký je?

Zaujímavá výbava aj cenovka

Rozmery ZD D3 sú naozaj mestské. Veď meria len 2 975 mm na dĺžku,  1 585 mm na šírku a 1 590 mm na výšku. Pohotovostná hmotnosť vozidla je 900 kg (23 kWh), resp. 950 kg (33 kWh). Po usadnutí za volant prekvapia až 3 displeje. Jeden (7″) nahrádza tradičný prístrojový panel pred vodičom, ďalšie 2 dotykové (9″) sú súčasťou palubnej dosky. Štandardná výbava ZD D3 zahŕňa napríklad klimatizáciu, elektricky ovládané okná a zrkadlá, cúvaciu kameru, 2 airbagy, denné LED svietenie či rekuperačný systém. Vozidlo má aj bohatú príplatkovú výbavu, vrátane moderných asistenčných systémov ako anti-kolízny asistent či automatické udržiavanie vozidla v jazdnom pruhu.

Súvisiacie články

Záruka na vozidlo je 3 roky/120 000 km. Na batériu, elektromotor a ďalšie súčasti elektrického pohonu sa vzťahuje rozšírená 8 ročná záruka, resp. 120 000 km. Cena ZD D3 s najsilnejšou 33 kWh batériou je na čínskom trhu po započítaní základnej štátnej dotácie cca 13 900 €. Upozorňujeme, že špecifikácie ZD D3 ešte nie sú finálne a do príchodu vozidla na európsky trh sa môžu zmeniť.

Na Slovensko príde v 4-miestnej verzii

V Európe sa môžeme tešiť na 4-miestnu verziu, ktorá je o 35 cm dlhšia. Podľa Branislava Kocpera zo ZD Slovensko by sa mohol najnovší model ZD dostať do predaja na našom trhu v máji 2018, pričom prvé vozidlá by mali byť dodané v júli. Model D3 by mal byť o 1 500 až 2 000 € drahší ako model D2. To znamená cenovku okolo 20 000 €.

Náš tip
ZD ponúka na Slovensku balík carsharingových služieb a elektromobilov, a to ako produkt

Zdroj: ZD Slovensko

 

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojElektromobil.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.