Yamaha príde s riešením pre vytvorenie zvuku elektromotora

Viacero štúdií dokázalo, že elektromobil je voči životnému prostrediu ohľaduplnejší, ako jeho súrodenci so spaľovacím motorom. Tiež sa ukazuje, že je menej nákladná aj ich prevádzka. Napriek všetkým výhodám, ktoré elektrinou poháňané vozidlá ponúkajú je tu však pre mnohých motoristov jeden zásadný hendikep – absencia zvuku. Yamaha príde s možným riešením tohto “problému”. Informuje o tom webový portál Bloomberg.

Yamaha príde s riešením pre vytvorenie zvuku spaľovacieho motora v elektromobile

Yamaha Motor Co. pracuje na riešení, ktoré by mohlo presvedčiť niektorých milovníkov áut so spaľovacími motormi. Firma, ktorá sa zaujíma predovšetkým o výrobu motocyklov, spája úsilie s Yamaha Corp. Druhá spomínaná spoločnosť vyrába hudobné nástroje. Už teraz asi tušíte, kam tým mierime. Dočkať sa máme rôznych zariadení, ktoré by mali napodobňovať zvuk spaľovacieho motora a priniesť tak majiteľom elektromobilov naspäť vytúžený akustický zážitok počas zrýchľovania.

Akustické zariadenie na vytváranie zvuku elektromotora | Foto: Bloomberg.com

Zvuk motora taktiež vodičovi prináša pocit kontroly nad rýchlosťou, ktorou ide. Keďže pôjde o umelo vytvárané zvukové efekty, možno sa dočkáme aj elektromobilu, ktorý znie ako niečo vytiahnuté zo série Star Wars. To bol iba jeden z mnohých možných príkladov. Samozrejme zvuk motora bude chýbať najmä majiteľom vozidiel s viacvalcovými, či vysokootáčkovými agregátmi. No povedzme si na rovinu, že tu v Európe aj vďaka trendu downsizingu už takých vozidiel nie je veľa a moderné, prepĺňané troj a štvorvalcové agregáty príliš lákavým zvukovým prejavom nedisponujú (nakoniec v niektorých vozidlách so spaľovacím motorom sa už uplatnila syntetická zvuková kulisa)…

Podobný nápad má i nemecká automobilka BMW

Japonská spoločnosť nie je jediná, ktorá má snahu o vytvorenie niečoho, čo by pridalo elektromobilom zvuk klasického spaľovacieho motora. Značka BMW taktiež spolupracuje s nemeckým skladateľom hudby pre filmy, Hansom Zimmerom. Produkujú zvuk pre BMW i4, jeho M verziu a aj pre BMW iX.

Súvisiacie články
BMW i4 | Foto: BMW

Elektromobily musia vytvárať zvuk pri nízkych rýchlostiach. Je dôležitý na upozornenie chodcov

Umelý zvuk elektrického motora nemá slúžiť len pre potešenie vodiča, ale ide aj o dôležitý faktor pre výstrahu chodcov. Tiché auto, idúce popri priechodu pre chodcov môže byť ohrozením prakticky pre hocikoho. Ľudia nemusia prichádzajúce auto započuť.

Foto: Redakcia

Webový portál Green Car Reports prichádza so správou, ktorá hovorí o tom, že do rýchlosti približne 30 kilometrov za hodinu by elektromobil mal robiť zvuk, slúžiaci na upozornenie chodcov či cyklistov. So zvyšujúcou sa rýchlosťou bude už možné počuť pneumatiky vozidla a problém začne zanikať. Dôležité je ozvučenie pri nižších rýchlostiach.

Podobné informácie sa nachádzajú aj na stránke ec.europa.eu. V tomto prípade je reč o rýchlosti 20 kilometrov za hodinu. Upozorňujúci zvuk by nemal chýbať ani počas cúvania. Táto vec už je v obehu od 1. júla tohto roka. Ide o povinné, samostatné zariadenie, slúžiace na tvorbu zvuku. Nachádza sa v elektromobiloch, vyrobených po tomto dátume.

Každopádne počítame s tým, že zvuk, ktorý bude auto vydávať smerom k okoliu a smerom k posádke sa budú líšiť. Okolie na rozdiel od vodiča by zrejme o polnoci zvuk napodobňujúci vysokootáčkový desaťvalec príliš nepotešil…

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojElektromobil.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.