Volvo uznalo Tesle zásluhy za rozvoj elektromobility a končí s dieselom

Generálny riaditeľ automobilky Volvo, Hakan Samuelsson, sa vyjadril, že súčasná generácia ich dieselových motorov je poslednou. Automobilka sa chce namiesto nich zamerať na elektromobily, ktorým podľa Samuelssona vydláždila cestu spoločnosť Tesla Motors.

Nebýva zvykom, že by predstavitelia nejakej automobilky uznali prácu svojej konkurencie. Obzvlášť nie v prípade Tesly, ktorej filozofia a úspechy sú pre mnohých tŕňom v oku. Hakan Samuelsson priznal Tesle zásluhy v oblasti rozvoja trhu s elektromobilmi a povedal, že miesto na tomto trhu sa určite nájde aj pre Volvo.

Náš tip
Volvo má svoj prvý elektromobil vyrobiť v Číne a vyvážať ho do sveta
Koncept Volvo 40.2, z ktorého by mohol vychádzať prvý elektromobil značky. Zdroj: teknikensvarld.se

Dieselové motory nemajú podľa neho perspektívu, preto sa do nich už neoplatí investovať. Odhaduje, že Volvo by mohlo skončiť s výrobou dieselových motorov v roku 2023. Vtedy by už malo mať na cestách veľké množstvo elektromobilov, keďže v roku 2025 chce mať predaných milión elektromobilov. Napriek tomu šéf Volva hovorí, že aj v nasledujúcich rokoch budú benzín a nafta stále dôležitými palivami.

Súvisiacie články

Prvý elektromobil Volvo

Prvý elektromobil od Volva by sa mal dostať do výroby v roku 2019. Malo by sa jednať o kompaktný SUV/crossover, prípadne sedan. Postavený bude na novej modulárnej platforme pre elektromobily MEP, ktorá umožní rôzne výkonové a kapacitné variácie. Vrcholný model ponúkne až 100 kWh batériu, ktorá zabezpečí reálny dojazd 500 km. Nižšie verzie by ale nemali mať problém s dosiahnutím hranice 400 km. Vyrábať sa bude v Číne, odkiaľ sa bude distribuovať do celého sveta.

Zdroj: electrek.co, titulná fotografia: teknikensvarld.se

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojElektromobil.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.