Volkswagen Golf sa vzdáva benzínu. Elektrická budúcnosť sa blíži

Zdroj: Volkswagen

Volkswagen ako jeden z najväčších výrobcov elektromobilov prichádza s ďalším ráznym krokom. Najnovšia novinka sa týka legendárneho modelu VW Golf. Od prvej produkcie z roku 1974 prešiel už naozaj dlhú cestu. Svedčí o tom aj fakt, že sa od roku 2028 bude vyrábať len v elektrickej verzii. Túto informáciu už poznáme pár mesiacov. Pár dní dozadu sme sa ale dozvedeli bližšie špecifikácie. O tomto už dlhšie očakávanom kroku informuje internetová platforma Autocar.

Budúcnosť leží v SSP platforme

Momentálne sa VW Golf vyrába vo forme s elektrinou aj benzínom. Čisto elektrická bude až deviata generácia. Tá už bude spĺňať štandardy Európskej únie, ktoré naberú platnosť v júli roku 2025. Volkswagen plánuje stihnúť priniesť aktuálnu ôsmu generáciu medzi týmto obdobím ešte v jednej verzii. Následne bude nový elektrický Golf postavený na platforme SSP, ktorej vývoj sa predĺžil o dva roky. Platforma určená pre elektromobily má priniesť mnoho výhod ako dlhší dojazd, zvýšenú bezpečnosť a rýchlejšie nabíjanie.

SSP platforma | Zdroj: Volkswagen

Golf by sa tak stal jedným z najviac technologicky vyspelých elektrických automobilov na trhu. Generálny riaditeľ Volkswagen Group Oliver Blume sa vyjadril, že “architektúra SSP vyváži potrebu rozsahu a štandardizácie s diferenciáciou a rýchlosťou.” Nabíjanie by sa malo zrýchliť – z 10 % na 80 % by to malo byť za 12 minút. Každý model Golfu, ktorý bude využívať tento systém, by mal mať umožnenú autonómnu jazdu.

Súvisiacie články

ID.3 môže byť dostupné aj po nástupe elektrického Golfu

Aj keď je ID.3 dnes považované za elektrickú náhradu Golfu, vraj to neznamená vymiznutie tohto modelu ani po roku 2028. Nie je potrebné ho stiahnuť z predaja, pretože podľa manažéra Thomasa Schäfera “ide o akýsi Golf s pridanou hodnotou.” Podľa všetkého ale ešte nejde o hotové rozhodnutie a nad jeho ponechaním, či stiahnutím sa stále uvažuje.

VW ID.3 2023 | Zdroj: Volkswagen

Rovnako je podľa neho nepredstaviteľné, aby vymizli ikonické značky ako GTX, GTI a R. V roku 2029 by mal na trh vyjsť dokonca aj VW Golf R. Ide o akési zachovanie kúsku histórie. Schäfer sa vyjadril, že: “potrebujete modely, ktoré sú vzrušujúce. R bolo vždy vzrušujúce. Strávili sme veľa času a peňazí, aby sme získali túto značku a toho sa nevzdáme.” Taktiež ale dodal, že nový Golf dostane prívlastok R, iba pokiaľ bude spĺňať podmienky výkonu tejto triedy.

Náš tip
Volkswagen ID.7 na Slovensku: Toto sú oficiálne ceny
Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojElektromobil.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.