Trenčianska župa ušetrila vďaka elektromobilom takmer 28 ton CO2

Redakcia

Elektromobily sa postupne dostávajú do flotíl viacerých firiem a výnimkou nie sú ani mestá či obce na Slovensku. Príkladom je Trenčianska župa, ktorá elektromobily využíva už tri roky a ich počet postupne rozširujú. Informáciu priniesol web Aktuality.

Ekologický aspekt

Ešte v roku 2017 sa Trenčiansky samosprávny kraj (TSK), rozhodol zakúpiť prvé štyri elektromobily. Tento počet postupne rozširovali, nakoľko ich niektoré prednosti sú nespochybniteľné: „Prednosťou elektromobilov sú nízke náklady na údržbu, dobré jazdné vlastnosti, no predovšetkým šetrný prístup k životnému prostrediu bez produkcie emisií,” povedala hovorkyňa TSK, Lenka Kukučková.

Ide však iba o jeden z benefitov, nakoľko výrazným spôsobom dokážu znížiť produkované emisie: „Elektromobil oproti autám so spaľovacím motorom dokáže pri najazdených 20.000 kilometroch ušetriť až 2,6 tony emisií oxidu uhličitého, ktoré by inak skončili v ovzduší,” dodala Kukučková.

Súvisiacie články
Ilustračný záber

Deväť elektromobilov

V súčasnosti disponujú deviatimi elektromobilmi, z ktorých päť využívajú priamo zamestnanci TSK. Tromi jazdí Správa ciest TSK a jeden našiel využitie u cyklistického tímu Strednej športovej školy v Trenčíne. Ich priemerný nájazd síce nie je najvyšší, aj napriek tomu sa hodnota ušetrených emisií dostala na veľmi zaujímavú hodnotu.

Celkovo najazdili viac ako dvestotisíc kilometrov: „Elektromobily, ktoré na služobné účely používa župný úrad i organizácie v pôsobnosti kraja, doteraz najazdili celkom 214.260 kilometrov, čo predstavuje úsporu 27,8 tony emisií oxidu uhličitého a kompenzáciu úsilia 3096 stromčekov v porovnaní s užívaním vozidiel so spaľovacím motorom. Najnovšie prírastky pritom disponujú batériou 40 kWh umožňujúcou dojazd až 380 kilometrov na jedno nabitie,” hovorí Kukučková.

 

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojElektromobil.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.