Prerobený 60-ročný Land Cruiser dostal motor z Tesly a cenu, z ktorej sa vám zatočí hlava

Inerted

Toyota Land Cruiser je jedným z najznámejších terénnych vozidiel. Jeho história siaha až do roku 1950, takže je s nami už vyše 70 rokov. Práve v tomto roku sa Toyota rozhodla vyrábať autá do ťažšieho terénu. Prvý model bol nazvaný Toyota BJ, v roku 1954 došlo k premenovaniu na Land Cruiser. Od tej doby sa tento model postupne vyvíjal a zdokonaľoval. V priebehu rokov prešiel mnohými generáciami a variantmi, pričom si zachoval svoju povesť spoľahlivosti a robustnosti.

Zdroj: Inverted

Elektrického variantu tohto obľúbeného vozidla sme sa však zatiaľ nedočkali. Toyota je síce priekopníkom medzi hybridnými vozidlami, no v rámci čisto elektrických modelov trochu zaostáva. Portál Insideevs teraz informoval o zaujímavej alternatíve. Spoločnosti Inverted, ktorá pochádza z Veľkej Británie, sa podarilo prerobiť starý spaľovací Land Cruiser na čistý elektromobil. Riešenie vyzerá veľmi funkčne, no cena tohto elektromobilu je doslova astronomická.

Takmer 300 tisíc eur

Premena starého auta na elektrické nemusí byť mimoriadne zložitá, pokiaľ máte dostatočné technické znalosti. Je to ale úplne niečo iné, ako keď takéto vozidlo prerobia profesionáli, ktorí sa pohrajú so všetkými detailmi. A presne toto je tento prípad. Výsledkom je nielen veľmi zaujímavý výsledok, ale aj poriadna cena. Tá sa v tomto prípade vyšplhala na 292 tisíc dolárov, čo je v prepočte približne 271 tisíc eur.

Zdroj: Inverted

Za tieto peniaze si môžete kúpiť buď tie najlepšie elektromobily prémiových značiek s prémiovou výbavou, alebo aj tohto tátoša zo šesťdesiatych rokov. Výber je len na vás. Čo všetko toto vozidlo ponúka?

53 kWh batéria a DC nabíjanie

Firma má v ponuke tri prerobené modely. J40 s krátkym rázvorom, J43 so stredným rázvorom a J45 s dlhým rázvorom. Bez ohľadu na dĺžku vozidla, všetky sú vybavené akumulátorom s kapacitou 53 kWh. Zdroj uvádza, že na jedno nabitie dokáže tento elektromobil prejsť približne 241 kilometrov. To by znamenalo, že priemerná spotreba vozidla je na úrovni približne 22 kWh/100 km. Áno, ide síce o vyššie číslo, no netreba zabúdať, že tu máme poriadne staré vozidlo, ktoré neponúka takú aerodynamiku ako dnešné moderné modely.

Súvisiacie články
Zdroj: Inverted

Ak by sme mali tento Land Cruiser porovnať s inými prerobenými spaľovacími modelmi, hlavným rozdielom je prítomnosť rýchleho DC nabíjania. Bežné prerábky sa v drvivej väčšine prípadov spoliehajú len na pomalé AC nabíjanie. V tomto prípade pri použití DC nabíjania sa vozidlo dokáže z 20 na 80 percent kapacity batérie nabiť približne za pol hodinu.

Nemali by ste prehliadnuť:

Zaujímavé je, že prestavba ponechala pôvodnú prevodovku, len spaľovací motor bol nahradený elektromotorom. Vo väčšine podobných prerábiek je ponechané pôvodné hnacie ústrojenstvo, stále je možné manuálne radiť prevodové stupne. Pôvodný model dokáže manuálne prepínať medzi pohonom dvoch alebo štyroch kolies. To sa po prerábke zmenilo, tento voliteľný pohon zmizol.

Motor z Tesly, špičkový interiér a najmodernejšie technológie

Vo vnútri elektrickej Toyoty Land Cruiser sa nachádza elektromotor z Tesly s výkonom 320 koní. Všetky vozidlá, ktoré prešli premenou spoločnosti Inverted, sú plne zrekonštruované a majú kompletne prepracovaný interiér. Predsalen, v interiéri spred niekoľkých desiatok rokov už jazda veľmi pohodlná nie je. Všade je použitá jemná koža a vozidlá dostanú aj prémiový zvukový systém, podporu Apple CarPlay či cúvaciu kameru.

Náš tip
Ineos predstavil svoj prvý elektromobil – off-road Ineos Fusilier 4×4
Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojElektromobil.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.